Το τέλος της εκεχειρίας κήρυξε ο Συριακός στρατός μετά τις δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Γαλλίας ότι η τήρησή της ήταν η μόνη ελπίδα για ειρήνευση στην αραβική χώρα, τη Δευτέρα.

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι διέπραξαν μια «καταφανή επίθεση» εναντίον της χώρας του καθώς βομβάρδισαν το Σάββατο θέσεις του συριακού στρατού στο Ντέιρ Εζόρ, στην ανατολική Συρία.

«Κάθε φορά που το Κράτος της Συρίας προελαύνει στο μέτωπο και (καταγράφει πρόοδο) στη διαδικασία της εθνικής συμφιλίωσης, τα Κράτη που διάκεινται εχθρικά προς τα εμάς επιτείνουν την υποστήριξή τους στις τρομοκρατικές οργανώσεις. Τελευταίο παράδειγμα, η καταφανής επίθεση των ΗΠΑ εναντίον μιας θέσης του συριακού στρατού στο Ντέιρ Εζόρ προς όφελος της τρομοκρατικής οργάνωσης Ντάες» (αραβικό ακρωνύμιο της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος).

Η εκεχειρία δεν έχει νόημα μετά τις παραβιάσεις σύμφωνα με την Ρωσία

Η εκεχειρία στη Συρία «δεν έχει νόημα» μετά τις επανειλημμένες παραβιάσεις από τους αντάρτες και την ανικανότητα των ΗΠΑ να συνεργαστούν, δήλωσε σήμερα ο στρατηγός του ρωσικού στρατού Σεργκέι Ρουντσκόι, σε μια συνέντευξη τύπου στη Μόσχα.

Καταγγέλλοντας τις ΗΠΑ, που δεν διαθέτουν «κανέναν αποτελεσματικό μοχλό προκειμένου να ασκήσουν επιρροή στην αντιπολίτευση στη Συρία», ο Ρώσος στρατηγός διατύπωσε την εκτίμηση ότι «δεδομένου του γεγονότος ότι οι αντάρτες δεν σέβονται το καθεστώς της εκεχειρίας, η μονομερής τήρησή της από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας δεν έχει νόημα».

Σε μια νέα επίθεση εναντίον του Πενταγώνου, ο ανώτατος αξιωματικός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων κατηγόρησε «τις ΗΠΑ και τους αντάρτες, που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους, την επονομαζόμενη μετριοπαθή αντιπολίτευση, ότι δεν σέβονται καμία από τις δεσμεύσεις που προβλέπει η συμφωνία της Γενεύης» της 9ης Σεπτεμβρίου μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσιγκτον.

Η Ρωσία κατηγορεί τους αντάρτες ότι παραβίασαν την εκεχειρία «302 φορές».

«Ακόμα πιο σημαντικό, η μετριοπαθής αντιπολίτευση δεν κράτησε αποστάσεις από το Μέτωπο αλ Νόσρα» πρόσθεσε ο αξιωματικός.