Χιλιάδες είναι οι άνθρωποι που πέρασαν και το 2016 την Μεσόγειο προκειμένου να φτάσουν στην Ευρώπη και να πάρουν το εισιτήριο για τη ''Γη της Επαγγελίας'', με το φόβο, ωστόσο, αυτή να γίνει ''υγρός τάφος''. 

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ, περισσότεροι από 300.000 μετανάστες και πρόσφυγες διέπλευσαν τη Μεσόγειο για να μεταβούν στην Ευρώπη το 2016, χρονιά η οποία θα είναι η πιο φονική αν οι άνθρωποι συνεχίσουν να χάνουν τη ζωή τους σε ναυάγια με το σημερινό ρυθμό.

"Ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που έφθασαν στις ευρωπαϊκές ακτές υπερέβη σήμερα το όριο των 300.000", δήλωσε ο Ουίλιαμ Σπίντλερ, εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

Μολονότι ο αριθμός των μεταναστών που έχουν καταγραφεί φέτος είναι μικρότερος από τον απολογισμό του 2015 (-42%), ο αριθμός των νεκρών δεν είναι παρά πολύ λίγο μικρότερος (-15%) απ' αυτόν της περυσινής χρονιάς, αναφέρει η Αρμοστεία.

Συνολικά 3.211 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοείται η τύχη τους.

"Με την αναλογία αυτή, το 2016 θα είναι η πιο φονική χρονιά για τη Μεσόγειο", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αρμοστείας.
Σχεδόν όλοι οι μετανάστες και πρόσφυγες που διαπλέουν τη Μεσόγειο επιχειρούν να φθάσουν στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Περίπου 48% των ανθρώπων που φθάνουν στην Ελλάδα είναι Σύροι, 25% έρχονται από το Αφγανιστάν, 15% από το Ιράκ, 4% από το Πακιστάν και 3% από το Ιράν. Αυτοί που φθάνουν στην Ιταλία έρχονται σε ποσοστό 20% από τη Νιγηρία και 12% από την Ερυθραία. Επίσης 7% έρχονται από την Γκάμπια, 7% από τη Γουινέα, 7% από το Σουδάν, 7% από την Ακτή του Ελεφαντοστού, σύμφωνα με την Αρμοστεία.

Φέτος οι αφίξεις στην Ιταλία συνεχίσθηκαν με σχεδόν σταθερό ρυθμό (περίπου 130.000 έναντι 132.000 πέρυσι). "Πάντως απ' αυτούς που φθάνουν στην Ιταλία, εκείνοι που μένουν είναι περισσότεροι", πράγμα που προκάλεσε φέτος τον διπλασιασμό των αιτήσεων ασύλου στη χώρα, διευκρίνισε ο Ουίλιαμ Σπίντλερ.

Παράλληλα η συμφωνία που συνήφθη τον Μάρτιο ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία προκάλεσε τη μείωση των αφίξεων στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Αναφορικά με το σχέδιο επανεγκατάστασης, που υιοθετήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 και αφορά 160.000 αιτούντες άσυλο που έφθασαν στην Ελλάδα και την Ιταλία, η Αρμοστεία ανακοίνωσε σήμερα πως λιγότεροι από 5.000 έχουν επανεγκατασταθεί στις 28 χώρες της ΕΕ και εξέφρασε τη λύπη της γι' αυτόν τον πολύ μικρό αριθμό.