Αποσύρθηκε η Ρώμη από τη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, καθώς η νέα δήμαρχος της πόλης δήλωσε ότι η διοργάνωση θα έθαβε την ιταλική πρωτεύουσα κάτω από βουνά χρέους και τόνους τσιμέντου.

«Η δική μας είναι μια θέση που χαρακτηρίζεται από συνοχή. Το είπαμε από το 2015, το επαναλάβαμε στην προεκλογική εκστρατεία και το επιβεβαιώνουμε σήμερα. Μας ζητούν να προσθέσουμε κι άλλα χρέη, αλλά εμείς δεν εννοούμε να το πράξουμε», είπε χαρακτηριστικά η Βιρτζίνια Ράτζι, δήμαρχος και μέλος του κινήματος Πέντε Αστέρων.

Επίσης, παρέθεσε μελέτη του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η οποία αναφέρει ότι σε όλες τις διοργανώεις των τελευταίων 40 ετών, οι τελικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 50% σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό.

«Λέμε όχι στον αθλητισμό ως πρόφαση για νέα επέλαση του τσιμέντου, λέμε όχι στην Ολυμπιάδα που θα φέρει μόνον τούβλα», δήλωσε η Βιρτζίνια Ράτζι, κατά την οποία «το "ναι" στο αθλητικό αυτό γεγονός θα σήμαινε υπογραφή τραπεζικής επιταγής εν λευκώ, από την στιγμή που η χώρα και η "Αιώνια Πόλη" ακόμη πληρώνουν τα χρέη των Αγώνων του 1960».

Δεσμεύθηκε να ενισχύσει, όμως, τις αθλητικές υποδομές για άτομα με αναπηρία, να ανακαινίσει τα δημοτικά γυμναστήρια και κολυμβητήρια και να μειώσει τις τιμές εισόδου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, ενώ η ιταλική Ολυμπιακή Επιτροπή έχει επιφυλαχθεί να ζητήσει, από τον Δήμο της Ρώμης, αποζημίωση για την στάση αυτή της δημάρχου, σχετικά με τους Αγώνες.