Η μία μετά την άλλη έρχονται οι αποκαλύψεις από τα Panama Papers, τα οποία «καίνε» πολλά πολιτικά και όχι μόνο πρόσωπα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung (SZ), η πρώην Ολλανδή Επίτροπος Ανταγωνισμού της Κομισιόν, Neelie Kroes, μεταξύ 2000 και 2009 ήταν διευθύντρια της εταιρείας Mint Holdings Limited.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μεταξύ 1990 και 2016, ιδρύθηκαν 175.888 εξωχώριες εταιρείες και ιδρύματα στις Μπαχάμες σύμφωνα με την SZ. Η ύπαρξη τέτοιων εταιρειών δεν απαγορεύεται, εφόσον δεν χρησιμοποιούνται όμως για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή δεν παραβιάζεται το καθήκον γνωστοποίησης, όπως στην περίπτωση της Ολλανδής Επιτρόπου.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Neelie Kroes παραβίασε τον κώδικα δεοντολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού υπήρξε διευθύντρια τη εν λόγω εταιρείας, ενόσω ήταν Επίτροπος (2004-2010) και δεν το γνωστοποίησε, κάτι το οποίο απαγορεύεται σε μέλη της. 

Θα έπρεπε να είχε γνωστοποιήσει τη δραστηριότητά της αυτή, ακόμα και όταν παραιτήθηκε από τη θέση της διευθύντριας. Επειδή όμως δεν το γνωστοποίησε στην Κομισιόν κινδυνεύει τώρα με διαγραφή της σύνταξής της, καθώς επίσης και άλλων ευεργετημάτων. 

Όπως δήλωσε η ίδια στη γερμανική εφημερίδα, πρόκειται για «αβλεψία» και σύμφωνα με τον δικηγόρο της αναλαμβάνει «πλήρως την ευθύνη» και προτίθεται να ενημερώσει σχετικά τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.