Τον πρόεδρο της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ υποστήριξε σήμερα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με τη στάση που έχει κρατήσει στο προσφυγικό την ώρα που βαθαίνει το ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό με το κόμμα στο οποίο ανήκει και ο ίδιος όπως και η καγκελάριος Μέρκελ

«Είναι εξοργιστικό να καταλογίζεται στον Βαυαρό πρωθυπουργό ότι ειδικά αυτός είναι κατά της ανθρώπινης μεταχείρισης των προσφύγων» δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη του στο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche, προσθέτοντας ότι στη Βαυαρία έχουν γίνει λιγότερες ακροδεξιές επιθέσεις σε πρόσφυγες από ό,τι σε άλλα κρατίδια και ότι εκεί αντιμετωπίστηκε με έξοχο τρόπο η εισροή των προσφύγων το 2015.

Ωστόσο κάλεσε τον πρόεδρο του αδελφού χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU) να μετριάσει την ρητορική του.

Σε τι ωφελεί να μιλάς σε κάθε αντιπαράθεση για το τέλος ενός κόμματος, είπε αναφερόμενος στις απειλές του Ζέεχοφερ ότι απειλείται η ύπαρξη της ενότητας των δύο βραχιόνων του συντηρητικού κόμματος (της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης CDU και της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU).

Ο Σόϊμπλε χαρακτήρισε πειστική την εμφάνιση της προέδρου του CDU την επομένη των τοπικών εκλογών του Βερολίνου, όπου υπέστη μια δεύτερη βαριά ήττα. Η Μέρκελ ουδέποτε αρνήθηκε τη δυσκολία του προσφυγικού προβλήματος, «αλλά μπορεί να επιλυθεί και σε αυτό βοηθάει όταν η πολιτική δίνει ελπίδα», υπογράμμισε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός υπαινισσόμενος την τόσο πολύ επικριθείσα φράση της «θα τα καταφέρουμε».

«Εάν ρυθμιστεί η εισροή και βαθμιαία φτάσουμε σε μια λογική κατανομή, τότε θα μπορέσουμε να ενσωματώσουμε και τους ανθρώπους καλά. Όταν η φράση της καγκελαρίου έχει αυτό αποτέλεσμα, δεν θα χρειάζεται πλέον να την λέει τόσο συχνά», όπως είπε.

Οι επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης και της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης συναντώνται σήμερα για να βρουν μια συμβιβαστική λύση για το αν πρέπει να καθοριστεί ένα ανώτατο όριο υποδοχής προσφύγων στη Γερμανία ή όχι, θέμα το οποίο σκιάζει τις σχέσεις τους τον τελευταίο καιρό.

Στελέχη της CDU απέκλειαν κάθε ενδεχόμενο να υπάρξει επιτυχής έκβαση σήμερα, όμως τα δύο κόμματα θέλουν να έχουν διευθετήσει το ζήτημα πριν από το συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών στις αρχές του Δεκεμβρίου, όταν η Μέρκελ αναμένεται να ανακοινώσει εάν θα είναι υποψήφια για μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία.

Η 62χρονη καγκελάριος δήλωσε τη Δευτέρα ότι αν μπορούσε θα γύριζε πίσω τον χρόνο προκειμένου να προετοιμάσει επαρκέστερα τη Γερμανία για τη μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών του 2015, όταν η χώρα υποδέχθηκε περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Οι δηλώσεις αυτές εντάσσονταν ξεκάθαρα σε μια προσπάθεια να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός με την CSU, όμως ο Ζεεχόφερ συνεχίζει να ασκεί πίεση στην καγκελάριο προκειμένου να την αναγκάσει να συναινέσει στη θέσπιση ετήσιου ορίου.

Η CSU διαθέτει περί το 20% των ψήφων του συντηρητικού στρατοπέδου στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο και η Μέρκελ έχει ανάγκη την υποστήριξή της για να εκλεγεί ξανά. Κατά την πάγια πρακτική της, όταν ερωτήθηκε τη Δευτέρα εάν θα είναι υποψήφια το 2017, η Άνγκελα Μέρκελ δεν έκανε κανένα σχόλιο.