Να λάβει νέα δέσμη μέτρων λιτότητας πιέζει την Πορτογαλία το ΔΝΤ, σε εναρμόνιση με την Κομισιόν, καθώς «βλέπουν» μη εφικτούς τους δημοσιονομικούς στόχους για φέτος.

Ενώ η Πορτογαλία έχει θέσει ως στόχο να μειώσει φέτος το δημόσιο έλλειμμα στο 2,2% του ΑΕΠ, αφού το 2015 είχε φθάσει το 4,4%, οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ υπολογίζουν ότι «το έλλειμμα θα πλησιάσει το 3%».

«Οι δημοσιονομικοί στόχοι δύσκολα θα επιτευχθούν χωρίς πρόσθετα μέτρα», επισημαίνει το ΔΝΤ σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης αποστολής ελέγχου που διεξήγαγε μετά την έξοδο της Πορτογαλίας, τον Μάιο του 2014, από το διεθνές πρόγραμμα αρωγής.

Αν και η εκτέλεση του προϋπολογισμού από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο «είναι συνολικά σύμφωνη» με τις προβλέψεις, η αδύναμη ανάπτυξη και οι δαπάνες που συνδέονται κυρίως με την επιστροφή των δημόσιων υπαλλήλων στις 35 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως, θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Τη λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους περίπου 450 εκατ. ευρώ (0,25% του ΑΕΠ) ζήτησε τη Δευτέρα και πάλι από την Πορτογαλία η Κομισιόν, κάτι που έως τώρα η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα απορρίπτει.

Από τον Νοέμβριο του 2015 που ανέλαβε τη διακυβέρνηση, σε μια συμμαχία με τη ριζοσπαστική αριστερά, έχει ακυρώσει πολλά μέτρα λιτότητας που είχαν υιοθετηθεί από τη δεξιά μετά το αίτημα της Πορτογαλίας το 2011 για διεθνή χρηματοπιστωτική αρωγή.

Έτσι η κυβέρνηση υπαναχώρησε εν μέρει στην ιδιωτικοποίηση της αεροπορικής εταιρείας TAP, έβαλε τέλος στους επιπλέον φόρους στα εισοδήματα και αύξησε τον κατώτατο μισθό.

«Η αβεβαιότητα σχετικά με τον προσανατολισμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» έχει επιβαρύνει τις επενδύσεις, που αναμένεται ότι θα μειωθούν φέτος κατά 1,2%, αφού σημείωσαν αύξηση 4,1% το 2015, υποστηρίζει το ΔΝΤ.