Οι περιοχές που καταστράφηκαν από τον σεισμό που έπληξε την κεντρική Ιταλία στις 24 Αυγούστου θα ανοικοδομηθούν ακριβώς όπως ήταν, υποσχέθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος δήλωσε ότι οι ζημιές ανέρχονται σε περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ.

«Η χώρα μας θα ανοικοδομήσει τις πληγείσες περιοχές όπως ήταν προηγουμένως, και θα τις κάνει ακόμη ομορφότερες, αν είναι δυνατόν», δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Ρέντσι εκτίμησε επίσης πως οι ζημιές ανέρχονται «τουλάχιστον στα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ», ένα ποσό που μπορεί τελικά να είναι «πιο υψηλό», σύμφωνα με τον ίδιο. «Πρέπει να φανούμε ηγέτες όσον αφορά την πρόληψη, τη δομική παρέμβαση» συνέχισε υποσχόμενος μια ανοικοδόμηση «χωρίς υποσχέσεις, χωρίς σόου».

«Όλες οι παρεμβάσεις σε σχέση με τον σεισμό θα γίνουν εκτός του Συμφώνου Σταθερότητας», διευκρίνισε αναφερόμενος στους ευρωπαϊκούς κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιβάλλουν όρια στο δημόσιο έλλειμμα και στο χρέος των χωρών-μελών της ευρωζώνης.

Ο φονικός σεισμός, που κατέστρεψε στις 24 Αυγούστου πολλά χωριά της κεντρικής Ιταλίας, προκάλεσε 297 θανάτους.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, 3.027 άνθρωποι χρειάζονται ακόμη βοήθεια μετά τον σεισμό, από τους οποίους οι 2.500 εξακολουθούν να ζουν σε αντίσκηνα.