Να υποβάλει το συντομότερο δυνατόν την «αίτηση διαζυγίου» της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να έχει ολοκληρωθεί το Brexit πριν από τις ευρωεκλογές του 2019, κάλεσε σήμερα την Βρετανία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

«Καλώ την πρωθυπουργό (Τερέζα) Μέι να ανακοινώσει την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ το συντομότερο δυνατόν» είπε ο Σουλτς σε ομιλία του στους φοιτητές του London School of Economics (LSE).

Τονίζοντας ότι η Ευρώπη «δεν μπορεί να πατήσει το κουμπί της παύσης των δραστηριοτήτων της» εν μέσω της προσφυγικής κρίσης, προειδοποίησε ότι μια καθυστερημένη ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας θα μπορούσε να οδηγήσει στο παράδοξο να ψηφίσουν οι Βρετανοί πολίτες στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το 2019.

«Θα ήταν πολύ δύσκολο να το εξηγήσουμε αυτό στους Βρετανούς και τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους», εκτίμησε ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Αντίστοιχη έκκληση έκανε την περασμένη εβδομάδα και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μετά την άτυπη σύνοδο Κορυφής στη Μπρατισλάβα.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει δηλώσει κατ' επανάληψη ότι δεν θέλει να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 πριν από το τέλος του έτους. Αφού ξεκινήσει η διαδικασία και μέχρι να ολοκληρωθεί η έξοδος της χώρας, μπορεί να περάσουν μέχρι και δύο χρόνια.