«Η Γερμανία δέχτηκε ήδη πολλούς πρόσφυγες και ήρθε η σειρά της ΕΕ να βοηθήσει» επεσήμανε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μετά τη μίνι Σύνοδο Κορυφής της Βιέννης.

«Θέλουμε να σταματήσουμε την παράνομη μετανάστευση και ταυτόχρονα να σταθούμε στο ύψος των ανθρωπιστικών ευθυνών μας», είπε  εξάλλου και συνέχισε:

Είναι απαραίτητο να συνέψουμε συμφωνίες με τρίτες χώρες, κυρίως στην Αφρική, αλλά επίσης στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν (...) για να αποσαφηνιστεί ότι εκείνοι που δεν έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στην Ευρώπη θα σταλούν πίσω στις χώρες προέλευσής τους.

Με τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και το κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου ήρθαν 50.000 πρόσφυγες στη Γερμανία και 18.000 στην Αυστρία τόνισε από την πλευρά του, ο καγκελάριος της Αυστρίας και οικοδεσπότης της Συνόδου Κρίστιαν Κερν.

Όπως είπε, στη Σύνοδο συζητήθηκε η περαιτέρω διαχείριση της Συμφωνίας με την Τουρκία και υπήρξε η εκτίμηση ότι η Τουρκία τηρεί τα συμφωνηθέντα, αλλά θα πρέπει να αποφευχθούν εξαρτήσεις και κανείς να είναι προετοιμασμένος.

Συγκεκριμένη συζήτηση έγινε πάνω σε τρία σημεία:

  • Κατά πρώτον να υπάρξει αύξηση των δυνάμεων της Frontex γιατί τα 1.500 στελέχη δεν επαρκούν για έναν αποτελεσματικό έλεγχο και προστασία των εξωτερικών συνόρων και για να μην καθορίζουν οι διακινητές ποιος θα έρχεται στην Ευρώπη, αλλά οι αποφάσεις να λαμβάνονται μέσα από συντεταγμένη διαδικασία.
  • Κατά δεύτερο να υπάρξει εξασφάλιση της Συμφωνίας με την Τουρκία που συνδέεται με την απελευθέρωση της βίζας αλλά και με τεχνικά προβλήματα που, όπως παρατήρησε, συζητήθηκαν με ειλικρίνεια. Στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία προσπαθεί να τηρήσει τη Συμφωνία με συνέπεια, αλλά στην Ευρώπη δεν υπάρχει ανάλογη συνέπεια, τόνισε ο Κρίστιαν Κερν, ιδιαίτερα στο σημείο ότι σήμερα η Τουρκία θεωρείται από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ως σίγουρη χώρα για επαναπροώθηση, με «μοναδική εξαίρεση» την Ελλάδα, κάτι που οδηγεί στο να μην επαναπροωθεί η Ελλάδα προς την Τουρκία, ανθρώπους που προέρχονται από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, εξετάστηκε το θέμα ποιες είναι οι αιτίες του προβλήματος και συμφωνήθηκε πως μαζί, η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γερμανία καθώς και η Αυστρία, θα καταβάλουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες προσπάθεια για να μια αποσαφήνιση της κατάστασης. Προς τούτο θα εξεταστεί αφενός πώς μπορεί να ενεργήσει κανείς στο θέμα επαναπροώθησης στην Τουρκία, και αφετέρου πώς μπορεί να βοηθηθεί η Ελλάδα να επιταχύνει τη διαδικασία ασύλου που αποτελεί, όπως σημείωσε ο Κρίστιαν Κερν, σημαντική αιτία για την καθήλωση τόσο πολλών ανθρώπων στα ελληνικά νησιά.
  • Ως τρίτο σημείο των συζητήσεων κατά τη Σύνοδο, ο Αυστριακός καγκελάριος ανέφερε την κοινή διαπίστωση πως η προσφυγική κρίση διαρκεί, πως οι αιτίες της συνεχίζουν να υπάρχουν και πως χρειάζονται και άλλες συμφωνίες με άλλες χώρες, κατά το πρότυπο εκείνης με την Τουρκία.