Το 2011 το Χαλέπι της Συρίας δεν θύμιζε σε τίποτα την πόλη – φάντασμα που δείχνει σήμερα, πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα της «Αραβικής Άνοιξης» και της εξέγερσης κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ που εξελίχθηκε σε εμφύλιο με εμπλοκή ξένων δυνάμεων.

Οι άνθρωποι που κάποτε ζούσαν μια φυσιολογική ζωή στη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας και το σημαντικότερο οικονομικό κέντρο της χώρας με μεγάλη εμπορική δραστηριότητα πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς ή εκτοπίστηκαν σε άλλες περιοχές της χώρας και πολλοί έμειναν εκεί να ζουν σε ένα καθημερινό σκηνικό τρόμου.

Το 2011 το Χαλέπι ήταν η μεγαλύτερη πόλη στη Συρία με πληθυσμό περίπου 2,5 εκατομμυρίων, αποτελούμενο κυρίως από μουσουλμάνους σουνίτες και την πολυπληθέστερη κοινότητα χριστιανών στη χώρα.

Πρόκειται για  μια από τις παλαιότερες πόλεις στον κόσμο που αναφέρεται σε αιγυπτιακά κείμενα από τον 20ο αιώνα π.Χ. και στην παλιά πόλη, που αποτελεί και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, έχουν βρεθεί τα ερείπια ενός ναού που χρονολογείται στα τέλη της τρίτης χιλιετίας π. Χ.

Σήμερα όμως η εικόνα της πόλης, όπως και πολλών άλλων στη Συρία, είναι αποκαρδιωτική και μαρτυρά τις μεγάλες καταστροφές που έχει προκαλέσει ο πόλεμος μαζί με τις ανθρώπινες απώλειες και τα μαζικά κύματα προσφύγων.

Αυτές τις μέρες το ανταρτοκρατούμενο ανατλικό Χαλέπι, όπου ζουν περίπου 250.000 άνθρωποι, βομβαρδίζεται και πάλι ανελέητα από δυνάμεις του καθεστώτος και με την αρωγή της Ρωσίας, αφού η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και βελτίωση της πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας  στην οποία είχαν καταλήξει ΗΠΑ και Ρωσία στις 9 Σεπτεμβρίου αποδείχθηκε κενό γράμμα και κατέρρευσε μέσα σε μια εβδομάδα.

Οι νεκροί των τελευταίων βομβαρδισμών που ξεκίνησαν την Παρασκευή έχουν ξεπεράσει τους 110 σύμφωνα με ακτιβιστές. Μόνο το Σάββατο περισσότεροι από 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων επτά που περίμεναν στην ουρά για να αγοράσουν γιαούρτι σε μια αγορά της συνοικίας Μπουστάν αλ Κασρ. Ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στην πόλη περιέγραψε μια τραγική εικόνα, με αιμόφυρτους ανθρώπους και διαμελισμένα πτώματα.

Λόγω των τελευταίων βομβαρδισμών σχεδόν δύο εκατομμύρια κάτοικοι στο Χαλέπι δεν διαθέτουν πλέον τρεχούμενο νερό,  όπως ανακοίνωσε χθες, Σάββατο, η Unicef, εκφράζοντας φόβους για την εμφάνιση ασθενειών στα μικρά παιδιά.

«Σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι στερούνται και πάλι το πόσιμο νερό μέσω του δημοσίου δικτύου ύδρευσης. Οι σφοδρές επιθέσεις της περασμένης νύχτας κατέστρεψαν το αντλιοστάσιο της Μπαμπ αλ Ναϊράμπ που παρέχει νερό σε περίπου 250.000 κατοίκους στο ανατολικό Χαλέπι», ανέφερε η Χάνα Σίνγκερ, η εκπρόσωπος της Unicef στη Συρία, εξηγώντας ότι λόγω της κατάστασης που επικρατεί οι τεχνικοί αδυνατούν να φτάσουν στον σταθμό για να αποκαταστήσουν τη ζημιά.

Ο απολογισμός της 5ετίας

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι νεκροί από τον Μάρτιο του 2011 έχουν ξεπεράσει τις 301.000.

Σύμφωνα με τον ίδιο απολογισμό, 52.359 αντάρτες και μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, μιας αραβοκουρδικής συμμαχίας, σκοτώθηκαν όπως και 52.031 τζιχαντιστές μεταξύ τους και ξένοι.

Οι καθεστωτικές δυνάμεις έχασαν 107.054 άνδρες, από τους οποίους 59.006 ήταν στρατιώτες.

Ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχουν 3.645 που δεν έχουν αναγνωριστεί, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο το οποίο διαθέτει μεγάλο δίκτυο στρατιωτικών, πολιτικών και ιατρικών πηγών σε όλη τη Συρία.

Παρότι η ΜΚΟ έχει τεκμηριώσει τον θάνατο 301.781 μαχητών και αμάχων από τις 18 Μαρτίου 2011 και εξής, η ηγεσία της εκτιμά ότι το σύνολο των θυμάτων ξεπερνά τις 430.000.