Αρχικά η Ευρωπαϊκή Ένωση ήθελε να ξεκινήσει η εκπαίδευση της λιβυκής ακτοφυλακής μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου. Οι Ευρωπαίοι όμως ακόμα περιμένουν από τη Λιβύη τον κατάλογο των ακτοφυλάκων, οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν τις συμμορίες διακινητών προσφύγων, σύμφωνα με πληροφορίες του πρώτου γερμανικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD από τις Βρυξέλλες.

Η εντολή της ΕΕ να επεκταθεί στη Μεσόγειο η στρατιωτική επιχείρηση με την ονομασία «Σοφία» έχει δοθεί εδώ και βδομάδες. Στόχος της είναι να εντοπίζει τα δίκτυα παράνομης διακίνησης προσφύγων, να τα σταματά και να «εξουδετερώνει», δηλαδή να καταστρέφει, τις βάρκες, αφού σωθούν οι άνθρωποι. Η υλοποίηση όμως του σχεδίου καθυστερεί, αφού μόλις στα τέλη Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η εκπαίδευση της λιβυκής ακτοφυλακής.

Τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία είχαν επίσης ως αποστολή να παρεμποδίσουν την προμήθεια όπλων της --επικίνδυνα επεκτεινόμενης στη Λιβύη-- οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ελέγχοντας ύποπτα πλοία στη Μεσόγειο.

Η επιχείρηση «Σοφία» δείχνει όλο και περισσότερο να μην μπορεί να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της ΕΕ τις οποίες επικαλείται το ARD, ακόμα αναμένουν στις Βρυξέλλες τον κατάλογο με τα ονόματα των Λίβυων οι οποίοι πρόκειται να εκπαιδευτούν. Και αυτό είναι σημαντικό διότι πριν ξεκινήσει η εκπαίδευσή τους θα πρέπει να ελεγχθούν εξονυχιστικά, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έχουν παρεισφρήσει σε αυτούς μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Από την ΕΕ υπολογίζεται ότι μόνο η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει 20 μέρες. Η δε εκπαίδευση θα πρέπει να έχει διαρκέσει μέχρι την άνοιξη του 2017, όπως έκανε γνωστό υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος.

Συνολικά πρόκειται να εκπαιδευτούν 1.000 ακτοφύλακες. Η εκπαίδευση των πρώτων 80 Λίβυων θα γίνει σε δύο πλοία τα οποία βρίσκονται στη Μεσόγειο, ένα ιταλικό και ένα ολλανδικό. Και όσο το δυνατόν ταχύτερα θα πρέπει να αναλάβουν οι ίδιοι οι Λίβυοι να ελέγχουν τα χωρικά τους ύδατα. Για το αν θα τελεσφορήσει όμως το εγχείρημα δεν μπορεί κανείς να το πει στις Βρυξέλλες. Γι΄αυτό οι ειδικοί συνιστούν την αποστολή ευρωπαϊκών πλοίων και εντός των λιβυκών χωρικών υδάτων, ώστε να αντιμετωπίσουν τα δίκτυα των διακινητών. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να προσκληθούν επίσημα από την Λιβύη και κάτι τέτοιο δεν το περιμένει κανείς σύντομα.