Ένταση επικρατεί τις τελευταίες μέρες μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων. Αφορμή στάθηκε η καταστροφή από σκοπιανό δημοσιογράφο μνημείου που είχε τοποθετήσει ο βουλγαρικός στρατός στο όρος Καιμακτσαλάν σε έδαφος των Σκοπίων στα σύνορα με την Ελλάδα και το οποίο είχε τοποθετηθεί προς τιμήν των βούλγαρων στρατιωτικών που είχαν σκοτωθεί στις μάχες του 1916 στο συγκεκριμένο βουνό.

Όπως μετέδωσε η βουλγαρική τηλεόραση το σκοπιανό υπουργείο εξωτερικών με επίσημη ανακοινωσή του εμμέσως πλην σαφώς δικαιολόγησε την ενέργεια του δημοσιογράφου αναφέροντας ότι "η τιμητική πλάκα είχε τοποθετηθεί παράνομα σε ξένο έδαφος, και περιμένουμε από τους βούλγαρους φίλους να ακολουθούν τις διεθνώς αναγνωρισμένες διαδικασίες για την τοποθέτηση πλακών καθώς και από τα επίσημα όργανα της Βουλγαρίας να αποθαρρύνουν τέτοιες ενέργειες".

Από την πλευρά του λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ζήτησε από την κυβέρνηση των Σκοπίων να αποκαταστήσουν άμεσα το μνημείο.

"Αν δεν αποκαταστήσουν άμεσα το μνημείο θα δημιουργηθεί θέμα.Δεν μπορεί εμείς να τους δίνουμε οικονομική βοήθεια και αυτοί να μας σπάνε τα μνημεία.Αν δεν πάρουν μέτρα ανακατασκεύης του μνημείου τέρμα η βοήθεια" τόνισε χαρακτηριστικά φέροντας σε πρώτο πλάνο την υλική και οικονομική βοήθεια που πρόσφατα η Βουλγαρία προσέφερε στα Σκόπια ενώ- και πριν γίνει γνωστή η ανακοίνωση του σκοπιανού υπουργείου εξωτερικών-αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός της Φυρομ του υποσχέθηκε να δωθεί λύση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο χώρες έχουν έρθει πιο κοντά λόγω του προσφυγικού αλλά και των πρόσφατων πλημμυρών στα Σκόπια ενώ χιλιάδες σκοπιανοί εκμεταλλεύονται την... προσφορά της Βουλγαρίας και παίρνουν βουλγαρικά διαβατήρια-δηλαδή ευρωπαικά-δηλώνοντας βουλγαρικής καταγωγής.