Να δώσει εξηγήσεις για το όργιο σπατάλης που κατηγορείται ότι συνέβη επί διοικήσεως του στην τράπεζα Caja Madrid και εν συνέχεια στη Bankia καλείται ο ισπανός πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ροντρίγκο Ράτο, που στο παρελθόν έχει διατελέσει υπουργός Οικονομίας και αντιπρόεδρος σε κυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

Μαζί του στο εδώλιο κάθονται άλλα 65 υψηλόβαθμα στελέχη και μέλη διοικητικών συμβουλίων της Caja Madrid και της Bankia κατηγορούμενοι ότι ρύθμισαν προσωπικές τους δαπάνες με "κρυφές" κάρτες visa, τις οποίες είχαν στη διάθεσή τους για την ψυχαγωγία τους χωρίς τίποτε να αιτιολογούν ούτε να δηλώνουν στην εφορία.

Η δίκη, που ξεκίνησε σήμερα στη Μαδρίτη εν μέσω αποδοκιμασιών από τον κόσμο, αφορά την υπεξαίρεση 12 εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ 2003 και 2012.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ράτο είχε διατηρήσει το 2010 "το διεφθαρμένο σύστημα" που είχε καθιερώσει ο προκάτοχός του στη διοίκηση της Caja Madrid, ο Μιγκέλ Μπλέζα, επίσης στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ).

Μετά το αναπαρήγαγε στη Bankia, η οποία δημιουργήθηκε το 2011 από τη συγχώνευση της Caja Madrid με έξι άλλα ταμιευτήρια.

Η καταστροφική του σταδιοδρομία ως τραπεζίτης στην Ισπανία δεν διήρκησε παρά δύο χρόνια, από το 2010 έως το 2012, αλλά κατέληξε να προκαλέσει το μεγαλύτερο τραπεζικό σκάνδαλο στην ιστορία της χώρας, που οδήγησε σε μνημόνιο.

Ο Μπλέζα και ο Ράτο θεωρούνται υπεύθυνοι για την εξαπάτηση χιλιάδων επενδυτών που τοποθέτησαν τις οικονομίες τους σε "τοξικά" τραπεζικά προϊόντα καθώς και μικρομετόχων που αφανίστηκαν μετά την καταστροφική εισαγωγή της Bankia στο Χρηματιστήριο το 2011.

Η δικαιοσύνη θεωρεί ότι η εισαγωγή αυτή ήταν δόλια και ο Ράτο διώκεται για οικονομική απάτη, κατάχρηση κοινωνικών αγαθών, πλαστογραφία και χρήση πλαστών εγγράφων μαζί με άλλους συγκατηγορούμενούς του.

Το 2012 το κράτος χρειάστηκε να σπεύσει να εθνικοποιήσει την κοινοπραξία διοχετεύοντας σε αυτήν 23 δισεκατομμύρια ευρώ για να τη σώσει. Το φιάσκο επέσπευσε τον δανεισμό της χώρας με ένα ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης 41 εκατομμυρίων ευρώ στον ισπανικό τραπεζικό τομέα.

Ο Ράτο κατηγορείται επίσης ότι με την "κρυφή κάρτα" του δαπάνησε 99.000 ευρώ μέσα σε δύο χρόνια και η εισαγγελία ζητά να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης τεσσεράμισι χρόνων και πρόστιμο 2,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Όσο για τον Μπλέζα, κατηγορείται για την υπεξαίρεση 436.000 ευρώ από το 2003 έως το 2010, εκ των οποίων περισσότερα από 100.000 δαπανήθηκαν σε εστιατόρια.

Ανάμεσα στους 64 άλλους κατηγορούμενους είναι πολλά μέλη του ΡΡ αλλά επίσης μερικές προσωπικότητες από τον συνδικαλιστικό χώρο και αριστερά κόμματα. Ένας διαχειριστής που εκπροσωπούσε την Ενωμένη Αριστερά, το κόμμα του διαδέχθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα, κατηγορείται για δαπάνες 456.500 ευρώ.

Η δημοσίευση λεπτομερειών των δαπανών τους --διαμονές σε πολυτελή μέγαρα, αγορές κοσμημάτων και πολυτελών ειδών, φιέστες σε ντισκοτέκ...-- είχε προκαλέσει αγανάκτηση σε μια χώρα που πλήττεται από την κρίση από το 2008 και στην οποία έχουν επιβληθεί σκληρά μέτρα λιτότητας.

Μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του για το σκάνδαλο των "κρυφών καρτών" τον Οκτώβριο του 2014, ο Ράτο, που πέρασε σήμερα το κατώφλι του δικαστηρίου, χωρίς να πει ούτε λέξη.

Αυτή η δίκη, η οποία αφορά μόνο ένα σκέλος της περίπλοκης υπόθεσης Bankia, αναμένεται να διαρκέσει έως τον Δεκέμβριο.