current views are: 8

26 Σεπτεμβρίου 2016
Δημοσίευση16:30

Τα ντιμπέιτ στις ΗΠΑ που έγραψαν ιστορία (Βίντεο)

Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ αναμένονται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους απόψε το βράδυ στην πρώτη τηλεμαχία των δύο υποψήφιων για τον Λευκό Οίκο.

Δημοσίευση 16:30’

Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ αναμένονται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους απόψε το βράδυ στην πρώτη τηλεμαχία των δύο υποψήφιων για τον Λευκό Οίκο.

Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ αναμένονται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους απόψε το βράδυ στην πρώτη τηλεμαχία των δύο υποψήφιων για τον Λευκό Οίκο.

Όπως προκύπτει από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθους και βάσει όλων αυτών, τα μεταξύ τους ντιμπέιτ αναμένεται να μπουν στην ιστορία πριν καν… διεξαχθούν.

Ενόψει της σημερινής τηλεμαχίας, τα αμερικανικά ΜΜΕ θυμίζουν τις πιο ιστορικές μονομαχίες υποψηφίων στα χρονικά των εκλογών. Το πρώτο και χαρακτηριστικότερο, που έχει ταυτιστεί με τη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ, είναι αυτό του 1966 μεταξύ του Τζον Φίτζεραλντ Κένεντι και του Ρίτσαρντ Νίξον. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων ταλαιπωρείτο από μια γρίπη και σε αντίθεση με τον Κένεντι εμφανίστηκε άνευρος, χλωμός και καταπονημένος. Μάλιστα θρυλείται ότι το πρόβλημα εφίδρωσης του Νίξον στο πάνω χείλος του, στοίχησε πάρα πολύ στην εκλογή του.

Ακόμη μία εξόχως σημαντική τηλεμαχία ήταν αυτή του Τζέραλντ Φορντ με τον Τζίμι Κάρτερ το 1976. Ο Φορντ, υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, υπέπεσε σε μία τεράστια γκάφα: Υποστήριξε απολύτως βέβαιος ότι οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης –ή όπως αποκαλούνταν παλαιότερα του «ανατολικού μπλοκ» ήταν απολύτως αυτόνομες και ότι η Σοβιετική Ένωση δεν μπορούσε να τις ελέγξει. Πράγμα το οποίο, σε εκείνη τουλάχιστον την εποχή δεν ίσχυε.

Το 1984, έλαβε χώρα το ντιμπέιτ του Ρόναλντ Ρίγκαν με τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Γουόλτερ Μοντέιλ. Στο επίκεντρο τότε είχε βρεθεί η διαφορά ηλικίας των δύο μονομάχων, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που διατύπωναν ερωτήματα για το εάν ο 74χρονος Ρίγκαν ήταν σε θέση να διεκδικήσει για ακόμη μία φορά την προεδρία των ΗΠΑ με το ερώτημα να τίθεται και στην εν λόγω τηλεμαχία. Δεν θα αναφερθώ στις ηλικίες, δεν θα θέσω αυτό το ζήτημα στην προεκλογική εκστρατεία. Δεν θέλω να εκμεταλλευτώ για πολιτικούς λόγους τη νεότητα και την απειρία του αντιπάλου μου», είπε ο Ρίγκαν. Και αυτή η απάντηση για τους πολιτικούς αναλυτές ήταν η στιγμή που έκρινε την επικράτησή του στις εκλογές εκείνου του έτους.

Το 2000, διασταύρωσαν τα ξίφη τους Δημοκρατικός Αλ Γκορ και ο Ρεπουμπλικάνος Τζορτζ Μπους ο νεότερος. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Γκορ φάνταζε ο επικρατέστερος υποψήφιος και για πολλούς το γεγονός αυτό τον έκανε υπερόπτη. Ο Αλ Γκορ χλεύαζε συνέχεια τις θέσεις του αντιπάλου του και ο Τζορτζ Μπους με μια ατάκα, άλλαξε το κλίμα υπέρ του. Την ώρα που ο Μπους απαντούσε σε ερώτηση, ο Αλ Γκορ τον πλησίασε αλαζονικά, και ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων προσέφερε το highlight της βραδιάς. Κάνοντας ένα νεύμα με το κεφάλι χαιρέτισε τον αντίπαλό του λέγοντάς του «γεια σας» και συνέχισε κανονικά τη δήλωσή του.


σχετικα αρθρα