Σε εξαιρετικά ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η πρώτη τηλεμαχία των δύο υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ, ενόψει των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου. Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ διασταύρωσαν τα ξίφη τους, ανταλλάσσοντας πυρά για τον ρατσισμό, την οικονομία και την εξωτερική πολιτική, διακόπτοντας ο ένας τον άλλον και εξαπολύοντας βαριές κατηγορίες. 

Μπορεί το πρώτο ντιμπέιτ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN, να ανέδειξε νικήτρια την υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, με ποσοστό 62% έναντι 27% του Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο οι περισσότεροι συνηγορούν πως πολιτικός λόγος δεν ακούστηκε, με τους δύο αντιπάλους να περιορίζονται στις προσωπικές επιθέσεις.

Ψύχραιμη και συγκρατημένη, σε σχέση με τον Τραμπ, η Χίλαρι δεν έδειξε -όπως ανέμεναν πολλοί- σημάδια εξάντλησης, λόγω της πρόσφατης περιπέτειας με την υγεία της. Την ίδια ώρα, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών ήταν απλά... ο εαυτός του. Μάλιστα, αυτό που προκάλεσε εντύπωση και έγινε πρώτο θέμα στα social media ήταν το γεγονός ότι... ρουφούσε συνεχώς τη μύτη του.

Πάντως, οι αναλυτές θεωρούν ότι ίσως αποδειχθεί αποφασιστική για την πορεία της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ υπενθυμίζεται ότι τα δύο επόμενα ντιμπέιτ έχουν προγραμματιστεί για τις 9 και τις 19 Οκτωβρίου.

Το χρονικό και οι εκατέρωθεν επιθέσεις

Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε η πρώτη «μονομαχία», με τη Χίλαρι Κλίντον και τον Ντόναλντ Τραμπ να εμπλέκονται σε αντεγκλήσεις για όλα τα θέματα, διακόπτοντας ο ένας τον άλλον επανειλημμένα.

Ο συντονιστής της συζήτησης Λέστερ Χολτ δυσκολεύτηκε πολύ να τιθασεύσει τους υποψήφιους και να ελέγξει τη ροή της συζήτησης, καθώς περνούσαν συνεχώς από το ένα θέμα στο άλλο, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως καθ' όλη τη διάρκεια του ντιμπέιτ, η Κλίντον απευθυνόταν στον Τραμπ με το μικρό του όνομα, ενώ Τραμπ την προσφωνούσε υπουργό Εξωτερικών Κλίντον.

Αφού χαιρετήθηκαν και αντάλλαξαν χειραψία χαμογελώντας, οι δύο υποψήφιοι δεν άργησαν να περάσουν στην επίθεση, με την Κλίντον να αποκαλεί τις λύσεις που προτείνει ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την οικονομία υπεραπλουστευτικές και τον Τραμπ να κατηγορεί την υποψήφια των Δημοκρατικών ότι το σχέδιό της για την οικονομία είναι «όλο λόγια» και δεν έχει καμιά πιθανότητα να επιτύχει.

Παράλληλα, αλληλοκατηγορήθηκαν για ψεύδη και διαστρεβλώσεις και κάλεσαν τους τηλεθεατές να πάνε στους ιστοτόπους τους για να μάθουν τα γεγονότα, ενώ ο Τραμπ δήλωσε ότι η Χίλαρι Κλίντον δεν έχει «την ενέργεια» που απαιτείται για να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ, με την υποψήφια των Δημοκρατικών να του απαντά: «Όταν θα έχει ταξιδέψει σε 112 χώρες και διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία, μια εκεχειρία, την απελευθέρωση διαφωνούντων (...) ή ακόμη θα έχει περάσει 11 ώρες να καταθέτει ενώπιον μιας επιτροπής του Κογκρέσου, θα μπορεί να μου μιλά για ενέργεια». 

Η ανταλλαγή φραστικών πυρών άρχισε με τα θέματα της οικονομίας, με τον Τραμπ να λέει ότι «θα ανακτήσω τις θέσεις εργασίας μας, εσύ δεν μπορείς να το κάνεις». Το οικονομικό σχέδιο της Κλίντον είναι «όλο λόγια, καθόλου ουσία, ακούγεται ωραίο αλλά δεν πρόκειται να φέρει αποτέλεσμα ποτέ».
Ανταποδίδοντας την επίθεση επί προσωπικού, η Κλίντον έκρινε ότι «ο Ντόναλντ ζει στον δικό του κόσμο».

Ο Τραμπ χλεύασε το γεγονός ότι στον ιστότοπο της εκστρατείας της Κλίντον περιγράφεται το πώς θα αντιμετωπίσει την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Τουλάχιστον εγώ έχω ένα σχέδιο, ανταπάντησε η υποψήφια των Δημοκρατικών.

Ακόμη, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων είπε πως η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα, η Fed, δεν κάνει τη δουλειά της και διαδραματίζει έναν πολύ πολιτικό ρόλο.

Ο Τραμπ είπε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για την περιουσιακή του κατάσταση όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος στον οποίο υποβάλλεται. Τόνισε ότι τελεί υπό φορολογικό έλεγχο επί σχεδόν 15 χρόνια και του έχει γίνει «τρόπος ζωής σχεδόν». Πρόσθεσε ότι θα αποκαλύψει το πόσους φόρους πλήρωσε μόλις η Κλίντον δώσει στη δημοσιότητα πάνω από 30.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επανερχόμενος στο ζήτημα του πώς χειριζόταν τις επικοινωνίες της όταν ήταν ΥΠΕΞ.

Η Κλίντον επιτέθηκε στον Τραμπ όσον αφορά τα φορολογικά του, λέγοντας ότι για άλλη μια φορά παλινωδεί. Σε άλλο σημείο, η Χίλαρι κατηγόρησε τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων  ότι έχει μακρύ ιστορικό ρατσιστικής συμπεριφοράς.

Ο Τραμπ «πραγματικά άρχισε την πολιτική του δράση βασιζόμενος σε ένα ρατσιστικό ψέμα, ότι ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας μας δεν είναι αμερικανός πολίτης. Δεν υπάρχει καμιά απόδειξη για αυτό. Αλλά επέμενε. Επέμενε επί χρόνια και χρόνια», ανέφερε η Κλίντον.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε την κατηγορία του ότι ήταν η αποτυχημένη εκστρατεία της Κλίντον το 2008 που ήγειρε το ζήτημα—κάτι που έχει αποδειχθεί ότι δεν αληθεύει. 

«Αισθάνεσθε καλά απόψε;», ρώτησε η Κλίντον υποστηρικτές της μετά το τέλος της τηλεμαχίας. «Εγώ σίγουρα. Είχαμε ένα σπουδαίο ντιμπέιτ».

Ο Τραμπ δήλωσε ότι αυτός είναι ο νικητής μιλώντας στους δημοσιογράφους στο χώρο όπου διεξήχθη η τηλεοπτική αναμέτρηση.

Δημοσκόπηση CNN: Νικήτρια η Χίλαρι

Νικήτρια η Χίλαρι Κλίντον αναδείχθηκε στην πρώτη δημοσκόπηση που διεξήχθη μετά την πρώτη τηλεμαχία με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του CNN, το 62% των ερωτηθέντων της τηλεμαχίας απάντησε πως η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ ήταν νικήτρια, με τον Τραμπ να λαμβάνει ποσοστό 27%.

Και οι επενδυτές θεωρούν την Κλίντον νικήτρια στην τηλεμαχία, καθώς οι ασιατικές μετοχές κατέγραψαν άνοδο έπειτα από μια νευρικότητα στις αγορές που παρατηρήθηκε στην αρχή, ενώ το πέσο Μεξικού εκτινάχθηκε σήμερα.

Οι πιθανότητες η Κλίντον να επικρατήσει του ρεπουμπλικανού υποψηφίου στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου έχουν αυξηθεί επίσης στις on-line αγορές στοιχημάτων.

Έσπασε όλα τα ρεκόρ το ντιμπέιτ

Εκτός από τα μηχανάκια της τηλεθέασης, η πρώτη τηλεμαχία Χίλαρι - Τραμπ «έσπασε» όλα τα ρεκόρ στα social media.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η τηλεθέαση αναμένεται να κυμανθεί ανάμεσα στα 80 και τα 100 εκατομμύρια. Μάλιστα, αρκετοί υποστηρίζουν πως ο αριθμός των τηλεθεατών μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος, αφού πολλοί επέλεξαν να δουν το ντιμπέιτ από live streaming στο YouTube ή το Facebook.
Όσον αφορά τα social media, χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του Twitter.

Το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι η εν λόγω «μονομαχία» πέρασε στην ιστορία ως το πρώτο ντιμπέιτ, για το οποίο έχουν τουιτάρει περισσότερο οι χρήστες.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Twitter, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ, ανακηρύχθηκε «βασιλιάς», καθώς κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας έγινε θέμα συζήτησης σε ποσοστό 62% και η Χίλαρι κατά 38%.

Στο Facebook, ο Τραμπ κέρδισε με... 79% έναντι 21% της Κλίντον.

Δείτε ολόκληρο το ντιμπέιτ: