current views are: 4

27 Σεπτεμβρίου 2016
Δημοσίευση09:29

Πώς σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ το πρώτο ντιμπέιτ Χίλαρι – Τραμπ

Στο «μικροσκόπιο» των διεθνών ΜΜΕ έχει μπει το πρώτο ντιμπέιτ της Χίλαρι Κλίντον με τον Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρία των ΗΠΑ. Πώς σχολιάζουν τις τοποθετήσεις των δύο υποψηφίων, ποιος κέρδισε τις εντυπώσεις.

Δημοσίευση 09:29’

Στο «μικροσκόπιο» των διεθνών ΜΜΕ έχει μπει το πρώτο ντιμπέιτ της Χίλαρι Κλίντον με τον Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρία των ΗΠΑ. Πώς σχολιάζουν τις τοποθετήσεις των δύο υποψηφίων, ποιος κέρδισε τις εντυπώσεις.

Στο «μικροσκόπιο» των διεθνών ΜΜΕ έχει μπει το πρώτο ντιμπέιτ της Χίλαρι Κλίντον με τον Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρία των ΗΠΑ. Πώς σχολιάζουν τις τοποθετήσεις των δύο υποψηφίων, ποιος κέρδισε τις εντυπώσεις.

Όπως δείχνουν μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, η υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον φαίνεται ότι είναι ξεκάθαρη νικήτρια του ντιμπέιτ απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ. Δημοσκόπηση του CNN βγάζει νικήτρια την Κλίντον με 62%, ενώ στον Τραμπ δίνει μόλις 27%.

Κι ενώ σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, η Κλίντον είναι αυτή που κέρδισε τις εντυπώσεις, πολλά δημοσιεύματα επικεντρώνονται σε απαντήσεις που έδωσε ο Τραμπ, αρνούμενος παλιότερες δηλώσεις του, με την πραγματικότητα όμως να τον διαψεύδει.

Παρά την επιθετικότητα που επέδειξε ο μεγιστάνας, βρέθηκε σε άμυνα στο μεγαλύτερο μέρος του debate, σχολιάζουν αρκετά ΜΜΕ. 

«Σχεδόν ολόκληρο το βράδυ απολογούνταν, για το ταμπεραμέντο του, το πώς αντιμετωπίζει τις γυναίκες και τις μειονότητες, το πόσο έτοιμος είναι για να γίνει πρόεδρος», σχολιάζει η Washington Post και προσθέτει:

Ενώ οι επιθέσεις της Κλίντον ήταν μετρημένες, ο Τραμπ ήταν νευρικός και απείθαρχος. 

Και η βρετανική εφημερίδα Guardian έχρισε την πρώην υπουργό Εξωτερικών «νικήτρια του ντιμπέιτ», όπως και το BBC.

Ο ιταλικός Τύπος αναφέρεται με έμφαση στο αποτέλεσμα του πρώτου τηλεοπτικού ντιμπέιτ.

«Αμερικανικές εκλογές, η Χίλαρι κερδίζει την πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση», γράφει στην διαδικτυακή της έκδοση η εφημερίδα La Repubblica. «Τα γκάλοπ που έγιναν αμέσως μετά το ντιμπέιτ δίνουν μια σαφή απάντηση, όπως εκείνο του CNN, το οποίο δίνει προβάδισμα της τάξης του 62% στην υποψήφια των δημοκρατικών. Θα πρέπει να περιμένουμε, όμως, κάποιες ημέρες, ίσως και εβδομάδες, για να καταγραφεί μια μονιμότερη διάθεση και να καταλάβει κανείς αν η μεγάλη αυτή λεκτική σύγκρουση μπόρεσε να αλλάξει το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών αυτών».
 
«Με υποδειγματικό αυτοέλεγχο, η Χίλαρι απέδειξε ότι διαθέτει αυτοπεποίθηση, χωρίς να υπερβάλλει», γράφει η La Repubblica . Όσο για τον Τραμπ, θεωρεί ότι ήταν αποτελεσματικός «όταν αναφέρθηκε στις ελεύθερες, εμπορικές συναλλαγές, στην αποδυνάμωση των βιομηχανιών και στην μετεγκατάσταση επιχειρήσεων στο εξωτερικό», προσθέτει η εφημερίδα της Ρώμης.
 
«Χίλαρι-Τραμπ, αναμέτρηση επικεντρωμένη στην απασχόληση και στον ρατσισμό», τιτλοφορεί το σχετικό άρθρο της στην διαδικτυακή πύλη της η εφημερίδα Corriere della Sera. «Οι σχολιαστές αναφέρουν ότι ο Τραμπ έχασε πολλές ευκαιρίες για να επιτεθεί στην Χίλαρι σε ό,τι αφορά κύριας σημασίας θέματα και μόνο στα τελευταία λεπτά της συζήτησης προχώρησε σε πιο προσωπικές κατηγορίες, όπως, για παράδειγμα, ότι η Κίντον δεν διαθέτει το προφίλ του προέδρου. Η υποψήφια των Δημοκρατικών των κατέκρινε σκληρά, από την μεριά της, υπενθυμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο αναφέρθηκε, στο παρελθόν, σε γυναίκες πρώην υπαλλήλους του», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

«Η Κλίντον μπορεί, τώρα, να χαμογελάσει χαλαρά. Μπλόκαρε την θετική φάση του Τραμπ», γράφει ο σχολιαστής Μάσσιμο Γκάτζι, ο οποίος προσθέτει ότι «για να πετύχει το αποτέλεσμα αυτό, βέβαια, αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει, προσωρινά, το προεδρικό της στιλ, για να επιτεθεί σκληρά και σε προσωπικό επίπεδο στον ρεπουμπλικανό υποψήφιο, με αναφορά ακόμη και στο πάθος του για τα καλλιστεία».
 
O διευθυντής, τέλος, της εφημερίδας La Stampa Μαουρίτσιο Μολινάρι στο σχόλιό του αναφέρει:
 
«Η πρώτη απευθείας τηλεοπτική αναμέτρηση της Χίλαρι Κλίντον με τον Ντόναλντ Τραμπ, ήταν ένα από τα καλύτερα ντιμπέιτ που έγιναν στις Ηνωμένες Πολιτείες, από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι σήμερα. Και οι δυο υποψήφιοι έπαιξαν μέχρι τέλους τον ρόλο τους, και βγήκαν από την μάχη αυτή με αποτέλεσμα ουσιαστικής ισοπαλίας. Η Χίλαρι απέδειξε ότι διαθέτει τα χαρακτηριστικά του προέδρου, αλλά ο Τραμπ, ο οποίος εθεωρείτο αουτσάϊντερ, με την σειρά του απέδειξε ότι μπορεί να αναμετρηθεί και με ιδιαίτερα περίπλοκα θέματα».

«Κερδισμένη του πρώτου γύρου η Χίλαρι»: αυτός είναι ο κοινός τόπος στα ρεπορτάζ των τουρκικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με το πρώτο ντιμπέιτ στις ΗΠΑ μεταξύ των δύο υποψηφίων για το προεδρικό αξίωμα.

Προς το παρόν δεν έχουν εμφανιστεί στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης σχόλια και προβλέψεις για το ποιος από τους δύο υποψηφίους είναι πιο συμφέρουσα περίπτωση για την Τουρκία. Αντ΄αυτού, αναμεταδίδονται ρεπορτάζ και σχόλια των αμερικανικών μέσων για τον κερδισμένο της χτεσινής τηλεοπτικής αναμέτρησης, όπως η πληροφορία ότι σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το CNN το 62% όσων παρακολούθησαν το ντιμπέιτ θεωρεί ότι κερδισμένη ήταν η Κλίντον και το 27% ο Τράμπ.

Τα τουρκικά μέσα αναφέρουν ότι η Κλίντον στρίμωξε τον Τραμπ στο θέμα της φορολογικής του δήλωσης και της δήλωσης που έκανε περί μη αμερικανικής καταγωγής του Προέδρου Κλίντον και είχε έτσι την ευκαιρία να ανακόψει την ανοδική πορεία που είχε τις τελευταίες μέρες ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων.

Στην κοινή διαπίστωση ότι η Χίλαρι Κλίντον επικράτησε του Ντόναλντ Τραμπ στο αμερικανικό ντιμπέιτ καταλήγει ο σημερινός βελγικός Τύπος.

Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος της εφημερίδας Le Soir “Τραμπ 0  Κλίντον 1”. Η Soir ειναι η μόνη εφημεριδα που εξέδωσε έκτακτη έκδοση μετά την τηλεμαχία.

Σε γενικές γραμμές οι βελγικές εφημερίδες θεωρούν ότι η Χίλαρι Κλίντον ήταν καλύτερα προετοιμασμένη, προβάλλοντας μάλιστα την κατηγορία που απηύθυνε προς τον αντίπαλο της ότι ζει “σε ένα δικό του κόσμο”.

Η εφημερίδα La Libre Belgique κάνει λόγο για “κυριαρχία” της Χίλαρι Κλίντον, σημειώνοντας πως το ντιμπέιτ διεξήχθη χωρίς εκπλήξεις. Ο αναλυτής εστιάζει στο ότι η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος, εξέθεσε με “μεθοδικότητα” τα σχέδιά της, ενώ ο αντίπαλός της κατήγγειλε το “χάος” που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα, χωρίς να παρουσιάσει τις λύσεις που προτείνει με πολλές λεπτομέρειες. 


σχετικα αρθρα