Άγριο σφυροκόπημα στο ανταρτοκρατούμενο Χαλέπι συνεχίζουν για πέμπτη ημέρα οι δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ με τη βοήθεια των Ρώσων ενώ σύμφωνα με πηγές υπάρχει κινητικότητα που προμηνύει μεγάλη χερσαία επίθεση.

Οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες μαρτυρούν τις τεράστιες καταστροφές και αποτυπώνουν πλήρως τους χειρότερους βομβαρδισμούς στην άλλοτε ακμάζουσα πόλη.

Όπως έγινε γνωστό από τις αντιμαχόμενες πλευρές από το πρωί μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις στη συνοικία των «1070 Διαμερισμάτων» στο ανατολικό Χαλέπι που ελέγχουν οι αντάρτες.

Η κατάληψη της περιοχής αυτής θα επιτρέψει στις κυβερνητικές δυνάμεις να έχουν ευκολότερη πρόσβαση μέσα στην πόλη, ενώ συνεχίζουν την πολιορκία συνοικιών που ελέγχουν οι αντάρτες.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε άλλωστε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος έναντι των ανταρτών στην Παλιά Πόλη του Χαλεπιού.

Στο μεταξύ, διοικητής ιρακινής σιιτικής πολιτοφυλακής, η οποία μάχεται στο πλευρό της συριακής κυβέρνησης δήλωσε στο Reuters ότι μεγάλη στρατιωτική δύναμη κινείται με τεθωρακισμένα οχήματα και τανκς προς τις περιοχές του ανατολικού Χαλεπιού.

Η κατάσταση στην πόλη είναι δραματική για τους κατοίκους της καθώς βομβαρδίζεται ανηλεώς τις τελευταίες ημέρες.

Σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απηύθυνε έκκληση για την απομάκρυνση ασθενών και τραυματιών από το ανατολικό Χαλέπι μέσω ασφαλών διαδρόμων προκειμένου να τους παρασχεθεί ιατρική φροντίδα, καθώς όπως έγινε γνωστό χθες σε όλη τη συνοικία με πληθυσμό 250.000 κατοίκων υπάρχουν μόλις 35 γιατροί. Επίσης έχουν να αντιμετωπίσουν και προβλήματα έλλειψης νερού καθώς έχουν υποστεί ζημιές τα δίκτυα υδροδότησης.

«Ο ΠΟΥ ζητεί την άμεση δημιουργία ανθρωπιστικών οδών μέσω των οποίων να μπορούν να μεταφερθούν ασθενείς και τραυματίες από την ανατολική πλευρά της πόλης», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Φαντέλα Σαϊμπ σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Στην Μπρατισλάβα, ο επικεφαλής του ΝATO Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως οι επιθέσεις στο Χαλέπι συνιστούν "κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου" και κάλεσε τη Ρωσία να κάνει "αξιόπιστες προσπάθειες για την αποκατάσταση της εκεχειρίας.

«Οι τρομερές επιθέσεις στο Χαλέπι είναι εντελώς απαράδεκτες ηθικά και αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθούς δικαίου», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στο περιθώριο μιας συνεδρίασης των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στην Μπρατισλάβα.

«Ενώνω τη φωνή μου με τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας προς τη Ρωσία να καταβάλει αξιόπιστες προσπάθειες για να αποκατασταθεί η κατάπαυση των εχθροπραξιών, να επιτραπεί στην ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθει στο Χαλέπι και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.