current views are: 15

27 Σεπτεμβρίου 2016
Δημοσίευση16:13

Τα μικρόφωνα έκλεισαν με νικήτρια του ντιμπέιτ την… Κλίντον (Βίντεο)

Το χθεσινό debate στις ΗΠΑ μεταξύ της Χίλαρι Κλίντον και του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί και να ήταν αυτό με τη μεγαλύτερη θεαματικότητα στην ιστορία της χώρας και η κοινή αίσθηση σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μερίδα του διεθνούς Τύπου είναι ότι τις εντυπώσεις έκλεψε η υποψήφια των Δημοκρατικών.

Δημοσίευση 16:13’

Το χθεσινό debate στις ΗΠΑ μεταξύ της Χίλαρι Κλίντον και του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί και να ήταν αυτό με τη μεγαλύτερη θεαματικότητα στην ιστορία της χώρας και η κοινή αίσθηση σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μερίδα του διεθνούς Τύπου είναι ότι τις εντυπώσεις έκλεψε η υποψήφια των Δημοκρατικών.

Το χθεσινό debate στις ΗΠΑ μεταξύ της Χίλαρι Κλίντον και του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί και να ήταν αυτό με τη μεγαλύτερη θεαματικότητα στην ιστορία της χώρας και η κοινή αίσθηση σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μερίδα του διεθνούς Τύπου είναι ότι τις εντυπώσεις έκλεψε η υποψήφια των Δημοκρατικών.

Μια επικράτηση όμως σε ένα debate σημαίνει και νίκη στην κούρσα; Δύο νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την πρώτη αναμέτρηση των δύο υποψηφίων έδειξαν σαφές προβάδισμα της πρώην πρώτης κυρίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN το 62% των ερωτηθέντων της τηλεμαχίας απάντησε πως η υποψήφια των Δημοκρατικών ήταν νικήτρια, με τον Τραμπ να λαμβάνει ποσοστό 27%.

Στην εν λόγω έρευνα συμμετείχαν 41% Δημοκρατικοί και 26% Ρεπουμπλικάνοι, δηλαδή 10% περισσότεροι Δημοκρατικοί και 2% λιγότεροι Ρεπουμπλικάνοι απ’ όσους συμμετέχουν στις παναμερικανικές δημοσκοπήσεις.

Επικράτηση της Κλίντον με 51% έναντι του Τραμπ με 40% έδειξε δημοσκόπηση της Public Policy Polling,. Η Κλίντον φάνηκε ιδιαίτερα πειστική απέναντι στους νέους ψηφοφόρους με 63% έναντι 24% ενώ και στις γυναίκες είχε προβάδισμα 54% έναντι 36%. Εκεί που σάρωσε ήταν στους Αφροαμερικανούς και Λατινογενείς με ποσοστό του 77% έναντι του 13% του Τραμπ.

Νίκη της πρώην υπουργού Εξωτερικών βλέπουν μια σειρά μεγάλων ΜΜΕ ανά τον κόσμο, αναλύοντας τη χθεσινή αναμέτρηση.

«Η Χίλαρι Κλίντον παρέμεινε ψύχραιμη ενώ ο Τραμπ έχανε τη ψυχραιμία του κατά τη διάρκεια του πρώτου προεδρικού debate», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα Guardian κάνοντας λόγο για μια «χαοτική σύγκρουση».

«Στριμωγμένος από την Κλίντον και σκληρά πιεσμένος από τον συντονιστή Λέστερ Χολτ ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος υπερασπίστηκε οργισμένα τις απόψεις του απέναντι στις κατηγορίες για ρατσισμό, σεξισμό και φοροαποφυγή για το μεγαλύτερο μέρος του 90λεπτου debate», γράφει η Guardian και προσθέτει πως παρότι η πίεσή του προς την Κλίντον για το εμπόριο και άλλα δικά της θέματα μπορεί να τον βοήθησαν να ρίξει τη διαφορά στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις και ακόμη να κυριαρχούν στις εκλογές αλλά «εμφανίστηκε μυγιάγγιχτος και απροετοίμαστος» κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης.

Να προβάλουν τον χαρακτήρα τους και να στοχεύσουν σε ό,τι θεωρούν αδυναμία του αντιπάλου τους επικεντρώθηκε η χθεσινή πρώτη αναμέτρηση μεταξύ Κλίντον και Τραμπ, σχολιάζει η Wall Street Journal. Σύμφωνα με την αμερικανική οικονομική εφημερίδα το debate κρίθηκε σε έξι σημεία κλειδιά: εμπόριο, Κίνα, επιστροφές φόρου, υπηκοότητα του Ομπάμα, τα email της Κλίντον και η διακυβέρνηση Ομπάμα.

«Σχεδόν ολόκληρο το βράδυ απολογούνταν, για το ταμπεραμέντο του, το πώς αντιμετωπίζει τις γυναίκες και τις μειονότητες, το πόσο έτοιμος είναι για να γίνει πρόεδρος», σχολιάζει η Washington Post και προσθέτει: «Ενώ οι επιθέσεις της Κλίντον ήταν μετρημένες, ο Τραμπ ήταν νευρικός και απείθαρχος».

Μικρότερο καλάθι κρατούν οι New York Times σημειώνοντας ότι «μια νίκη σε debate δεν εξασφαλίζει μια πραγματική νίκη στην κούρσα». Σύμφωνα με σημερινό άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας «γενικά τα debate δεν έχουν τεράστια επιρροή στις κάλπες».

Ιστορικά, προσθέτει ο αρθρογράφος Nate Cohn, οι δημοσκοπήσεις που ακολουθούν το πρώτο προεδρικό ντιμπέιτ έχουν διαφορά από τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις κατά μέσο όρο μόλις 2,5%, με μεγαλύτερη διαφορά μόλις 4%.

Στάση αναμονής στους επενδυτές παρατηρεί το Business Insider. Όπως σημειώνει όλα τα μάτια είναι στραμμένα στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές αλλά οι επενδυτές δεν δείχνουν να κάτι άλλο παρά να παρακολουθούν. Όπως σημειώνει σε σχετικό δημοσίευμα σε μια έρευνα 907 επενδυτών παγκοσμίως φάνηκε ότι ο γεωπολιτικός κίνδυνος – κυρίως στις αμερικανικές εκλογές-  έχει γίνει ο Νο1 πονοκέφαλος για αρκετούς επενδυτές, ωστόσο η πλειοψηφία δεν σχεδιάζει να αλλάξει το που τοποθετεί τα κεφάλαιά της πριν τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Για μια μάχη μεταξύ ενός δικηγόρου και ενός πωλητή κάνει λόγο το BBC σε άρθρο του ανταποκριτή του Anthony Zurcher.

«Μπορεί να είναι δύσκολο να το θυμηθείς αλλά προτού η κ. Κλίντον γίνει υπουργός Εξωτερικών, γερουσιαστής ή πρώτη κυρία, ήταν δικηγόρος και μάλιστα μια ταλαντούχα.  Και έπειτα από όλα αυτά τα χρόνια εξακολουθεί να κάνει εκστρατεία ως δικηγόρος. Σχολαστική, επιφυλακτική, σε έλεγχο» σχολιάζει ο αρθρογράφος για την υποψήφια των Δημοκρατικών.

Από την άλλη πλευρά αναφερόμενος στον Τραμπ, τον οποίο και χαρακτηρίζει «τέλειο πωλητή».

Και το BBC βλέπει ξεκάθαρη νίκη της Κλίντον και συχνές εκρήξεις του Τραμπ.

Νίκη της Κλίντον βλέπει και ο ιταλικός Τύπος. «Αμερικανικές εκλογές, η Χίλαρι κερδίζει την πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση», γράφει στην διαδικτυακή της έκδοση η εφημερίδα La Repubblica και σχολιάζει ότι  «με υποδειγματικό αυτοέλεγχο, η Χίλαρι απέδειξε ότι διαθέτει αυτοπεποίθηση, χωρίς να υπερβάλλει». Όσο για τον Τραμπ, θεωρεί ότι ήταν αποτελεσματικός «όταν αναφέρθηκε στις ελεύθερες, εμπορικές συναλλαγές, στην αποδυνάμωση των βιομηχανιών και στην μετεγκατάσταση επιχειρήσεων στο εξωτερικό», προσθέτει η εφημερίδα της Ρώμης.

«Χίλαρι-Τραμπ, αναμέτρηση επικεντρωμένη στην απασχόληση και στον ρατσισμό», τιτλοφορεί το σχετικό άρθρο της στην διαδικτυακή πύλη της η εφημερίδα Corriere della Sera. Οι σχολιαστές αναφέρουν ότι ο Τραμπ έχασε πολλές ευκαιρίες για να επιτεθεί στην Χίλαρι σε ό,τι αφορά κύριας σημασίας θέματα και μόνο στα τελευταία λεπτά της συζήτησης προχώρησε σε πιο προσωπικές κατηγορίες, όπως, για παράδειγμα, ότι η Κίντον δεν διαθέτει το προφίλ του προέδρου. Η υποψήφια των Δημοκρατικών των κατέκρινε σκληρά, από την μεριά της, υπενθυμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο αναφέρθηκε, στο παρελθόν, σε γυναίκες πρώην υπαλλήλους του, υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Στην κοινή διαπίστωση ότι η Χίλαρι Κλίντον επικράτησε του Ντόναλντ Τραμπ στο πρώτο ντιμπέιτ καταλήγει και ο βελγικός Τύπος.

“Τραμπ 0  Κλίντον 1”, είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της Le Soir, που εξέδωσε έκτακτη έκδοση μετά την τηλεμαχία.

Σε γενικές γραμμές οι βελγικές εφημερίδες θεωρούν ότι η Χίλαρι Κλίντον ήταν καλύτερα προετοιμασμένη, προβάλλοντας μάλιστα την κατηγορία που απηύθυνε προς τον αντίπαλο της ότι ζει “σε ένα δικό του κόσμο”.

Η εφημερίδα La Libre Belgique κάνει λόγο για “κυριαρχία” της Χίλαρι Κλίντον, σημειώνοντας πως το ντιμπέιτ διεξήχθη χωρίς εκπλήξεις. Ο αναλυτής εστιάζει στο ότι η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος, εξέθεσε με “μεθοδικότητα” τα σχέδιά της, ενώ ο αντίπαλός της κατήγγειλε το “χάος” που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα, χωρίς να παρουσιάσει τις λύσεις που προτείνει με πολλές λεπτομέρειες. 

 


σχετικα αρθρα