Ομάδα στελεχών των Σοσιαλιστών στην Ισπανία υπέβαλαν μαζικά την παραίτησή τους σε μια προσπάθεια να αναγκάσουν τον ηγέτη του κόμματος Πέδρο Σάντσεθ να αποχωρήσει από την ηγεσία.

Οι εφημερίδες El País και El Mundo όπως και το ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena Ser μετέδωσαν ότι 17 στελέχη της 38μελούς εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος παραιτήθηκαν Μια πηγή ενήμερη για τις ζυμώσεις είχε νωρίτερα αναφέρει στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι ένα τέτοιο σχέδιο ετοιμάζεται αλλά δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Δεδομένου ότι άλλα δύο στελέχη παραιτήθηκαν πριν από μήνες ενώ ένα στέλεχος απεβίωσε, η επιτροπή απομένει με λιγότερα από τα μισά της μέλη, κάτι που σημαίνει ότι τεχνικά το όργανο διαλύεται, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί ο εσωτερικός μηχανισμός διοίκησης και να υποχρεωθεί το κόμμα στη σύγκληση συνεδρίου για να εκλέξει νέα ηγεσία σε διάστημα λίγων εβδομάδων.

Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι η ενέργεια αυτή θα άνοιγε τον δρόμο προκειμένου το Σοσιαλιστικό Κόμμα να επιτρέψει το σχηματισμό μιας κυβέρνησης μειοψηφίας από τους συντηρητικούς κι επομένως να τερματιστεί το πολιτικό αδιέξοδο από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.