current views are: 8

29 Σεπτεμβρίου 2016
Δημοσίευση12:16

Ο Ερντογάν αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης και βάζει θέμα συνόρων – Τι απαντά το ΥΠΕΞ

Σε αμφισβήτηση των οφελών της Συνθήκης της Λωζάνης για την Τουρκία από την οποία προέκυψε και η σημερινή μορφή της χώρας προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανοίγοντας ουσιαστικά θέμα συνόρων.

Δημοσίευση 12:16’

Σε αμφισβήτηση των οφελών της Συνθήκης της Λωζάνης για την Τουρκία από την οποία προέκυψε και η σημερινή μορφή της χώρας προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανοίγοντας ουσιαστικά θέμα συνόρων.

Σε αμφισβήτηση των οφελών της Συνθήκης της Λωζάνης για την Τουρκία από την οποία προέκυψε και η σημερινή μορφή της χώρας προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αμφισβητώντας ουσιαστικά τα σύνορα όπως διαμορφώθηκαν από τη συνθήκη του 1923.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ο τούρκος πρόεδρος μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Άγκυρα δήλωσε πως «η 15η Ιουλίου είναι ο δεύτερος πόλεμος για την Ανεξαρτησία του τουρκικού έθνους. Ας το γνωρίζουμε ως τέτοιο. Μας απείλησαν με τις Σέβρες το 1920 και μας έπεισαν να δεχθούμε την Λωζάνη το 1923. Ορισμένοι προσπάθησαν να μας εξαπατήσουν παρουσιάζοντας τη Συνθήκη της Λωζάνης ως νίκη. Στη Λωζάνη, παραδώσαμε (τώρα ελληνικά) νησιά από τα οποία μπορείς να ακουστείς απέναντι (στην Τουρκία)».

«Ακόμα δίνουμε μάχη για το ποια θα είναι η υφαλοκρηπίδα, και ποια θα είναι τα σύνορά μας σε αέρα και γη. Ο λόγος για αυτό είναι εκείνοι που κάθισαν στο τραπέζι για αυτή την Συνθήκη. Εκείνοι που κάθισαν εκεί δεν (μας) έφεραν δικαιοσύνη και δρέπουμε αυτά τα προβλήματα τώρα», δήλωσε ο Ερντογάν.

Μάλιστα προσπαθεί με κάποιο τρόπο να συνδέσει το θέμα και με το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου λέγοντας πως άν το πραξικόπημα είχε πετύχει, θα μας έδιναν μια Συνθήκη με την οποία θα αναπολούσαμε αυτή των Σεβρών.

Η Συνθήκη της Λωζάνης υπογράφηκε στις 24 Ιουλίου 1923 από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις άλλες χώρες που πολέμησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και σε αυτή βασίστηκαν τα σημερινά σύνορα της Τουρκίας. 

«Η Συνθήκη της Λωζάνης και όλο το Διεθνές Δίκαιο είναι όντως μία πραγματικότητα στον πολιτισμένο κόσμο την οποία κανείς, ούτε η Άγκυρα, μπορεί να αγνοήσει και όλοι οφείλουν να σέβονται. Όσο οδυνηρό και αν τους φαίνεται αυτό», τονίζουν διπλωματικές πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας προς απάντηση του Ερντογάν.

Οι δηλώσεις του τούρκου προέδρου προκάλεσαν σχόλια του ΚΚΕ και της Ένωσης Κεντρώων.

«Οι δηλώσεις Ερντογάν είναι επικίνδυνες και προκλητικές, εντάσσονται στη συστηματική προσπάθεια της τουρκικής ηγεσίας να αμφισβητεί τα νησιά του Αιγαίου και γενικότερα τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, να εγείρει θέμα “γκρίζων Ζωνών”» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και επισημαίνει ότι «η περίοδος που γίνονται αυτές οι δηλώσεις μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για το “κλείσιμο” του Κυπριακού, στη βάση των δύο συνιστώντων κρατών, ενώ είναι σε εξέλιξη τα παζάρια Τουρκίας – ΕΕ για το προσφυγικό ζήτημα». 

«Με τις συγκεκριμένες δηλώσεις η Τουρκία αντικειμενικά ασκεί πίεση για τη διευθέτηση αυτών των θεμάτων, σε ακόμη πιο αρνητική για τους λαούς κατεύθυνση» τονίζει.

«Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Τ. Ερντογάν για αμφισβήτηση των συμφωνιών του 1923 της Λωζάνης, τορπιλίζουν τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, ανακόπτουν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και επαναφέρουν την Τουρκία σε ρόλο ταραχοποιού στα Βαλκάνια», σχολιάζει η Ένωση Κεντρώων.

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της «απώτερος σκοπός του Τούρκου προέδρου είναι η διχοτόμηση του Αιγαίου, η αμφισβήτηση της ελληνικότητας των νησιών και είναι φανερό από τις δηλώσεις του, ότι παζαρεύει για το θέμα των προσφύγων και της Συρίας, βάζοντας στο τραπέζι ανύπαρκτες Ελληνοτουρκικές διαφορές«. 

Τέλος, η Ένωση Κεντρώων καλεί την κυβέρνηση να συγκαλέσει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και αν οι απειλές συνεχιστούν, τότε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 


σχετικα αρθρα