Τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βλέπει ως ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου ο Φετουλάχ Γκιουλέν, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

Ο πρώην ιεροκήρυκας, τον οποίο η Άγκυρα έχει κατονομάσει ως ιθύνοντα νου του αποτυχημένου πραξικοπήματος και ζητά την έκδοσή του από τις ΗΠΑ, όπου ζει τα τελευταία χρόνια, δηλώνει ότι αυτή ήταν η ευκαιρία του Ερντογάν για μαζικές εκκαθαρίσεις.

Ο Γκιουλέν επισήμανε τα σχόλια του Ερντογάν πως η απόπειρα πραξικοπήματος ήταν «ένα δώρο από τον Θεό» επειδή θα επέτρεπε την αποκάθαρση του στρατού.

Όπως υποστήριξε το πραξικόπημα έδωσε στον Ερντογάν την ευκαιρία για να απολύσει χιλιάδες πρόσωπα που θεωρούσε αντιπάλους του από υπουργεία, τις ένοπλες δυνάμεις, την αστυνομία και τις δικαστικές αρχές, καθώς και για να συλλάβει δικηγόρους, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και συζύγους υποστηρικτών του Γκιουλέν, και πρόσθεσε πως αυτό πρέπει να είχε σχεδιαστεί εκ των προτέρων.

Εξάλλου, δήλωσε πως ένας τούρκος αξιωματικός είπε πρόσφατα πως ο αρχηγός του γενικού επιτελείου και ο αρχηγός των υπηρεσιών πληροφοριών συναντήθηκαν στο επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων τη νύκτα του πραξικοπήματος και πρόσθεσε: «Ήδη γνώριζαν όλα όσα θα συνέβαιναν αργότερα».

Ο Γκιουλέν είπε ακόμη στην Die Zeit πως δεν πιστεύει πως οι ΗΠΑ θα τον εκδώσουν στην Τουρκία, όπως έχει ζητήσει η τουρκική κυβέρνηση, πρόσθεσε όμως πως, αν οι αμερικανικές αρχές αποφασίσουν να τον παραδώσουν, θα αγοράσει ο ίδιος ένα αεροπορικό εισιτήριο για εκεί.