Έλαβε τέλος η ιστορική ευρωπαϊκή αποστολή Rosetta, ύστερα από 12 χρόνια περιπλάνησης στο Διάστημα και δυο χρόνια παρατήρησης, πέφτοντας στο κατάμαυρο αντικείμενο του πόθου της.

Το ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος προσέκρουσε όπως ήταν προγραμματισμένο στην επιφάνεια του κομήτη Τσούρι, βάζοντας τέλος στην ιστορική διαστημική οδύσσεια που διήρκεσε πάνω από δώδεκα χρόνια και είχε ως στόχο να ρίξει φως στο μυστήριο του σχηματισμού του ηλιακού συστήματος.

Το τέλος της αποστολής ανακοινώθηκε υπό ενθουσιώδες χειροκρότημα από τον Σιλβέν Λοντιό, επικεφαλής των επιχειρήσεων πτήσης της Rosetta στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας.

«Θα εκμεταλλευθούμε τις τελευταίες ώρες της Rosetta για να κάνουμε το μάξιμουμ των μετρήσεων σε χαμηλό ύψος», είχε δηλώσει στο AFP ο Ζαν-Πιερ Μπιμπρένγκ, επιστημονικός υπεύθυνος του Philae.

Έτσι, το ιστορικό διαστημικό σκάφος, προτού «αυτοκτονήσει» τράβηξε μερικές κοντινές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης και ανέλυσε τα αέρια της επιφάνειας του κομήτη, στέλνοντας το τελευταίο της μήνυμα προς τη Γη. 

Το χρονικό της αποστολής

Η αποστολή της Rosetta αποφασίσθηκε το 1993 από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία και είχε ως στόχο την καλύτερη κατανόηση του σχηματισμού του ηλιακού συστήματος. Οι κομήτες, που εμφανίσθηκαν εδώ και 4,5 εκατομμύρια χρόνια, περιλαμβάνονται στα πιο πρωτόγονα αντικείμενα του ηλιακού μας συστήματος.

Η αποστολή , που στοίχισε 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, επέτρεψε τη συλλογή πλούσιας συγκομιδής δεδομένων που θα δώσουν τροφή στους επιστήμονες για πολλά χρόνια.

Η ευρωπαϊκή αποστολή σημαδεύτηκε από τις περιπέτειες του μικρού ρομπότ Philae που προσεδαφίστηκε πανηγυρικά τον Νοέμβριο 2014 στην επιφάνεια του κομήτη 67P/Tchourioumov-Guerassimenko. Επειτα από μερικές αναπηδήσεις, το ρομπότ σταθεροποιήθηκε, αλλά ξαπλωμένο στο πλευρό σε μία σκιερή πλευρά του κομήτη. Από τον Ιούλιο 2015 είναι σιωπηλό, ενώ, στις 27 Ιουλίου, η Rosetta διέκοψε κάθε επικοινωνία με το μικρό ρομπότ.

Με 7 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα στο κοντέρ της, η Rosetta ετέθη σε τροχιά το 2004 και συνόδευε τον κομήτη Τσούρι από τον Αύγουστο 2014, ο οποίος απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τον Ηλιο. Τα ηλιακά πάνελ της δέχονταν όλο και λιγότερο ηλιακό φως, με αποτέλεσμα να αρχίζει να χάνει ισχύ. 

Κατά συνέπεια, η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία αποφάσισε να θέσει τέλος στην περιπέτεια όσο συνεχίζει να έχει τον έλεγχο της Rosetta. Το τελευταίο της show παίχτηκε σε απόσταση 700 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη.

Η Rosetta δεν είχε κατασκευασθεί για να προσεδαφίζεται. Ομως, οι μηχανικοί έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν ώστε η επαφή του διαστημικού σκάφους με τον κομήτη να είναι όσο γίνεται πιο «μαλακή». 

Όλοι όσοι δούλεψαν στη αποστολή δηλώνουν ικανοποιημένοι αφού, όπως εξηγούν, η βιωσιμότητα ξεπέρασε κατά πολύ τις αρχικές προσδοκίες, με το διαστημικό σκάφος να παραμένει λειτουργικό για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ο,τι αρχικά αναμενόταν.