Πολιτικά κίνητρα βλέπουν οι ΗΠΑ πίσω από την προσαγωγή στη δικαιοσύνη της πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας Γιούλια Τιμόσενκο, η δίκη της οποίας άρχισε χθες στο Κίεβο. «Η δίκη της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμόσενκο άρχισε. Θα ήθελα να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία για να επισημάνω για μία ακόμα φορά την ανησυχία των ΗΠΑ όσον αφορά τις δικαστικές διώξεις σε βάρος πολλών στελεχών της αντιπολίτευσης της Ουκρανίας, πίσω από τις οποίες βρίσκονται πολιτικά κίνητρα», δήλωσε χθες η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρα Νούλαντ.

«Οταν η επικεφαλής ενός κόμματος της αντιπολίτευσης αποτελεί στόχο δικαστικής δίωξης μαζί με άλλους πολιτικούς, δημιουργείται η εντύπωση ότι τα κίνητρα είναι πολιτικά», τόνισε η Νούλαντ.

Η Γιούλια Τιμόσενκο κινδυνεύει με ποινή δεκαετούς κάθειρξης για την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας στην υπόθεση υπογραφής συμφωνιών με τη Ρωσία για την παροχή φυσικού αερίου, όταν ήταν πρωθυπουργός, το 2009.

Η ίδια κατηγορεί με τη σειρά της τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς ότι βρίσκεται πίσω από τις διώξεις που τής ασκήθηκαν με στόχο να την αποκλείσει από τις βουλευτικές εκλογές του 2012 και από τις προεδρικές του 2015.