Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Ισπανίας (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ υπέβαλε την παραίτησή του.

Ο ίδιος εν μέσω μιας επεισοδιακής συνεδρίασης με την ομοσπονδιακή επιτροπή του κόμματός του στη Μαδρίτη, δήλωσε ότι ήταν μεγάλη του τιμή που βρέθηκε στην ηγετική θέση του PSOE.

«Είμαι υπερήφανος για την θητεία μου ως γενικός γραμματέας και υποβάλλων την παραίτησή μου. Ήταν τιμή μου»

Άγνωστο παραμένει το ποιος θα αναλάβει την ηγεσία του κόμματος ενώ κάποιοι προσπάθησαν κατά τη συνεδρίαση να αλλάξουν γνώμη στον Σάντσεθ. 

Μάλιστα στο Twitter αναρτήθηκε και μια φωτογραφία από τη συνεδρίαση ενδεικτική του κλίματος που επικράτησε.

 


Τα στελέχη του κόμματος συνεδρίασαν σήμερα για να αποφασίσουν εάν θα αποπέμψουν τον Σάντσεθ, μια ενέργεια που θα άνοιγε τον δρόμο για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης και θα σηματοδοτούσε το τέλος του πολιτικού αδιεξόδου των τελευταίων 9 μηνών

Ο 44χρονος πολιτικός ανακοίνωσε την παραίτησή του αφού καταψηφίστηκε, καθώς οι αντίπαλοί του τάχθηκαν υπέρ της άρσης του βέτο εκ μέρους των Σοσιαλιστών με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόι. 

Ο Πέδρο Σάντσεθ βρισκόταν σε σφοδρή αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP), το οποίο κέρδισε τις περισσότερες ψήφους αλλά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Η σύγκρουση των δύο πολιτικών ηγετών είχε εμποδίσει τις απόπειρες σχηματισμού κυβέρνησης.

 

Ο Σάντσεθ είχε αφήσει από χθες να εννοηθεί ότι θα παραιτηθεί εάν η ομοσπονδιακή επιτροπή του κόμματος ταχθεί σήμερα εναντίον του και υπέρ της αποχής στην επικείμενη ψηφοφορία για την χορήγηση ψήφου εμπιστοσύνης, προκειμένου ο υπηρεσιακός συντηρητικός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι να παραμείνει στην εξουσία. 

«Αν η ομοσπονδιακή επιτροπή αποφασίσει ότι είναι απαραίτητη η αποχή, δεν μπορώ να εφαρμόσω μια απόφαση με την οποία δεν συμφωνώ», δήλωσε μετά τις παραιτήσεις 17 εκ των 38 μελών της ομοσπονδιακής εκτελεστικής επιτροπής του PSOE την περασμένη Τετάρτη.