Τα παραθυράκια και τις… μπαλκονόπορτες της ομοσπονδιακής νομοθεσίας φαίνεται πως χρησιμοποιούσε ο αμερικανός μεγιστάνας και υποψήφιος με τους Ρεπουμπλικάνους Ντόναλντ Τραμπ για να αποφύγει να πληρώσει τους φόρους του, όπως αποκαλύπτει έγγραφο που έφεραν στη δημοσιότητα οι New York Times.

Πρόκειται για φορολογικά αρχεία που χρονολογούνται από το 1995, στα οποία ο Τραμπ δήλωσε… χασούρα 916 εκατομμυρίων δολαρίων , με αποτέλεσμα βάσει της νομοθεσίας, να μην ήταν υποχρεωμένος να πληρώσει φόρους για περισσότερα από 18 χρόνια. Μία χασούρα που προέρχεται σύμφωνα με το δημοσίευμα, από τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο μεγιστάνας στις αρχές τις δεκαετίας του 90, στον απόηχο των καταστροφικών επενδύσεων όπως η κατασκευή τριών καζίνο στην πόλη Ατλάντικ, την είσοδό του στην αγορά των αεροπορικών εταιρειών καθώς επίσης και την εξαγορά του ξενοδοχείου Πλάζα στο Μανχάταν.

Εμπειρογνώμονες σε φορολογικά θέματα που μίλησαν στην εφημερίδα, ανέφεραν πως οι φορολογικές ρυθμίσεις -που ευνοούν τους εύπορους φορολογούμενους – έδωσαν τη δυνατότητα στον Τραμπ τη δυνατότητα να ισοσκελίσει τις εν λόγω απώλειες μαμούθ με ισοδύναμο ποσό του φορολογητέου εισοδήματος για μία περίοδο 18 ετών.

Παρότι το φορολογητέο εισόδημα του μεγιστάνα για τα επόμενα έτη παραμένει ακόμα άγνωστο, η χασούρα αυτή είναι αρκετά μεγάλη για να διαγράψει περισσότερα από 50 εκατ. δολάρια σε φόρους το χρόνο! «Αποκόμισε τεράστιο κέρδος από την καταστροφή του στις αρχές του 90» ανέφερε ένας εκ των εμπειρογνωμόνων.

Περαιτέρω, ο Τραμπ από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας έχει αρνηθεί να δώσει στη δημοσιότητα τα φορολογικά του στοιχεία, σπάζοντας έτσι μία παράδοση δεκαετιών σύμφωνα με την οποία όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι γνωστοποιούν τις φορολογικές τους δηλώσεις για λόγους διαφάνειας.

Η πλευρά του μεγιστάνα πάντως δεν διέψευσε την ύπαρξη του εγγράφου, ωστόσο εξαπέλυσε επίθεση στους New York Times κατηγορώντας τους πως το απέκτησαν παράνομα και ότι λειτουργούν ως προέκταση της προεδρικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον.

«Ο κ. Τραμπ είναι ένας επιχειρηματίες με μεγάλες ικανότητες και η οικογένεια του, και οι υπάλληλοί του δεν πληρώνουν περισσότερους φόρους απ αυτούς που υποχρεούνται» ανέφερε δήλωση του εκπροσώπου του ρεπουμπλικάνου υποψήφιου και συνέχιζε:

Ο κ. Τραμπ έχει πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε φόρους ιδιοκτησίας, πωλήσεων, περιουσίας, σε δημοτικά τέλη, σε εισφορές, ενώ έχει κάνει και πολλές δωρεές.

«Είμαι πολύ έξυπνος για να μην πληρώσω φόρους»

Αναφορά στο φορολογικό ιστορικό του Τραμπ έγινε και στο ντιμπέιτ της περασμένη Δευτέρας. Όταν η Κλίντον ανέφερε πως ο Τραμπ δεν είχε πληρώσει για χρόνια ομοσπονδιακούς φόρους εκείνος όχι μόνο δεν το αρνήθηκε αλλά σχολίασε «αυτό δείχνει πόσο έξυπνος είμαι».

Αργότερα ωστόσο, διέψευσε πως ήταν αυτή η αποστροφή του και διευκρίνισε σε δημοσιογράφο του CNN πως «φυσικά» έχει πληρώσει φόρους και πως διαφωνεί ριζικά με τον τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίζεται τους φόρους. 

Στις πιέσεις πάντως της Κλίντον προς τον Τραμπ με αιχμή το ότι δεν έχει δημοσιεύσει τα φορολογικά του στοιχεία εκείνος απάντησε με έναν ελιγμό: δεσμεύτηκε να το κάνει όταν κι εκείνη δημοσιοποιήσει τα χιλιάδες email που «χάθηκαν» από τον ιδιωτικό server της το διάστημα που ήταν υπουργός Εξωτερικών, ένα θέμα που παραλίγο να «κάψει» την υποψήφια των Δημοκρατικών.