Μικρή συμμετοχή στην ψηφοφορία, αλλά μεγάλη άρνηση των Κολομβιανών στην ενδεχόμενη ειρήνη με τις FARC έφερε το χθεσινό δημοψήφισμα στην χώρα.

Συγκεκριμένα, οι ψηφοφόροι απέρριψαν κατά 50,4% την πρόταση συμφωνίας ειρήνευσης, με την συμμετοχή του λαού στην ψηφοφορία να μην ξεπερνά το 37,43%.

Η συμφωνία προέβλεπε ότι οι FARC θα κατέβαζαν οριστικά τα όπλα και θα μετεξελίσσονταν σε πολιτικό κόμμα μέσα σε ένα εξάμηνο. 

Η απόρριψη της συμφωνίας στην κάλπη δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τίθεται τέλος στην προσπάθεια για ειρήνευση, ωστόσο, την επαναφέρει στο καθεστώς αβεβαιότητας που επικρατούσε καθ' όλη τη διάρκεια των αρκετά δύσκολων και μακρόσυρτων διαπραγματεύσεων.

Σημειώνεται ότι το δημοψήφισμα οργανώθηκε μετά από πρωτοβουλία του προέδρου Σάντος και λόγω της μη υποχρεωτικής συμμετοχής, το αποτέλεσμά του δεν είναι δεσμευτικό. 

Το δημοψήφισμα, η συμμετοχή στο οποίο δεν ήταν υποχρεωτική και το αποτέλεσμα του οποίου δεν είναι δεσμευτικό, οργανώθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου Σάντος για να δοθεί «η μέγιστη δυνατή νομιμοποίηση» στην ειρηνευτική συμφωνία που συνήφθη με τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας.

Λίγο μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ο πρόεδρος της Κολομβίας τόνισε:

Σας κάλεσα να αποφασίσετε εάν υποστηρίζετε ή όχι αυτό που συμφωνήθηκε για τον τερματισμό του πολέμου με την οργάνωση FARC, και η πλειοψηφία, έστω κι αν είναι μια πολύ μικρή πλειοψηφία, είπε "όχι".

Η άλλη μισή χώρα είπε "ναι".