Να υποβάλει την παραίτησή του μετά το δημοψήφισμα για τις ποσοστώσεις στην κατανομή προσφύγων, που κρίθηκε άκυρο καλεί σήμερα τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, το εθνικιστικό κόμμα Γιόμπικ.

«Πρέπει να παραιτηθείτε, όπως ο Ντέιβιντ Κάμερον, όπως είναι ο κανόνας στην ευρωπαϊκή πολιτική»,  είπε ο πρόεδρος του Γιόμπικ Γκάμπορ Βόνα στον πρωθυπουργό από το βήμα της Βουλής, τονίζοντας ότι έχει αδυνατίσει τις θέσεις της Ουγγαρίας στην Ευρώπη με ένα αποτυχημένο δημοψήφισμα, αφού λιγότεροι από τους μισούς Ούγγρους πήγαν να ψηφίσουν.

«Γνωρίζω ότι δεν θα παραιτηθείτε, αλλά το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να ζητήσετε συγγνώμη», είπε ακόμη ο Βόνα.

Χθες βράδυ ο Ορμπάν χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, παρά τη χαμηλή συμμετοχή, «εξαιρετικό» σημειώνοντας ότι αυτό το δημοψήφισμα είχε περίπου 15% μεγαλύτερη συμμετοχή απ΄ ό,τι οι τελευταίες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο ούγγρος πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι θα υποβάλει πρόταση στη Βουλή για μια τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να εκφραστεί η βούληση του λαού στον Θεμελιώδη Νόμο και άφησε να εννοηθεί ότι παρά το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό όσων δεν πήγαν στις κάλπες εξακολουθεί να διαθέτει την εντολή να πάει στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα προκειμένου να διασφαλίσει «ότι δεν θα πρέπει να μας αναγκάσουν να δεχθούμε στην Ουγγαρία ανθρώπους με τους οποίους δεν θέλουμε να ζήσουμε μαζί».