Ούτε το χρίσμα των σοσιαλιστών ενδεχομένως να μην κερδίσει ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με δημοσκόπηση ενόψει των εκλογών του 2017.

Οι δημοσκοπήσεις εδώ και πολλούς μήνες εκτιμούν ότι ο Ολάντ θα έχανε τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου όποιος και αν ήταν ο αντίπαλός του. Η σημερινή όμως δείχνει ότι είναι πιθανόν να χάσει το χρίσμα του Σοσιαλιστικού κόμματος από τον πρώην υπουργό Βιομηχανίας Αρνό Μοντεμπούρ.

Ο 53χρονος Μοντεμπούρ, που έχει ακολουθήσει αριστερή γραμμή, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι σκοπεύει να συμμετάσχει στη διαδικασία επιλογής του υποψηφίου προέδρου, τον Ιανουάριο. Η δημοσκόπηση του BVA-Salesforce, που διενεργήθηκε στο διάστημα 13-20 Σεπτεμβρίου, δείχνει ότι ο πρώην υπουργός θα κέρδιζε το χρίσμα, με 52% έναντι 48% του Ολάντ.

Ο Φρανσουά Ολάντ, 62 ετών, είναι ο πιο αντιδημοφιλής πρόεδρος της Γαλλίας στη σύγχρονη ιστορία της. Ακόμη δεν έχει ανακοινώσει αν σκοπεύει να θέσει ξανά υποψηφιότητα, όμως αναμένεται ότι θα το κάνει τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με όσα δείχνουν μέχρι τώρα οι δημοσκοπήσεις, οι εκλογές του Μαΐου ενδέχεται να οδηγήσουν σε μια «μονομαχία» μεταξύ της Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου από τη μια και του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί ή του πρώην πρωθυπουργού Αλέν Ζιπέ από την άλλη.

Στις προκριματικές του 2011 ο Μοντεμπούρ είχε κάνει την έκπληξη, συγκεντρώνοντας ποσοστό 17%. Ωστόσο το χρίσμα πήγε τότε στον Ολάντ, ο οποίος στις εκλογές του 2012 κέρδισε τον Νικολά Σαρκοζί.