Στο αρχείο μπαίνει η υπόθεση του Γερμανού κωμικού Γιαν Μπέχμερμαν ο οποίος είχε απαγγείλει ένα προσβλητικό ποίημα σε βάρος του πρόεδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Μπέχμερμαν είναι ο οικοδεσπότης της νυκτερινής εκπομπής "Neo Magazin Royale" στη δημόσια τηλεόραση ZDF και στην εκπομπή του που μεταδόθηκε στις 31 Μαρτίου, είχε διαβάσει ένα ποίημα για τον Ερντογάν που περιείχε ωμές σεξουαλικές αναφορές και κατηγορίες ότι ο Ερντογάν καταπιέζει μειονότητες και κακομεταχειρίζεται Κούρδους και χριστιανούς.

Πριν διαβάσει το ποίημα, ο Μπέχμερμαν είχε αναφερθεί σε ένα σατιρικό τραγούδι που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο NDR και το οποίο περιγελούσε τον Ερντογάν για την αυταρχική μεταχείριση που επιφυλάσσει στους δημοσιογράφους. Η εκπομπή αυτή οδήγησε την Τουρκία να καλέσει τον πρεσβευτή της Γερμανίας και να ζητήσει εξηγήσεις, αν και η Γερμανία απέρριψε τις τουρκικές διαμαρτυρίες.

Όπως ήταν λογικό ο Ερντογαν αποδείχθηκε ιδιαίτερα εύθικτος στη σάτιρα γεγονός που μαρτυρά η μήνυση που κατέθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος εναντίον του κωμικού.

Τα δεδομένα ό,ως άλλαξαν και έτσι οι γερμανικές δικαστικές αρχές αποφάσισαν ότι δεν θα ασκήσουν δίωξη,παρότι η υπόθεση πήρε απρόσμενα πολιτική τροπή καθώς η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επέτρεψε στην εισαγγελία, βασιζόμενη σε έναν πολύ παλιό νόμο, να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του Γιαν Μπέχμερμαν για «προσβολή ενός εκπροσώπου ξένου κράτους». Το αδίκημα αυτό, που χαρακτηρίστηκε από ορισμένους «αναχρονιστικό έγκλημα εσχάτης προδοσίας», τιμωρείται με φυλάκιση τριών ετών.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι δεν αποδείχτηκε κάποια εγκληματική ενέργεια» ανέφερε η εισαγγελία του Μάιντς σε ανακοίνωσή της. Μια γελοιογραφία ή μια σάτιρα δεν συνιστούν προσβολή όταν «η υπερβολή των ανθρώπινων αδυναμιών» δεν περιλαμβάνει τον «σοβαρό διασυρμό του προσώπου», συνεχίζει η ανακοίνωση. Για τις εισαγγελικές αρχές, «η συσσώρευση εντελώς υπερβολικών χαρακτηρισμών» στο ποίημα καταδεικνύει ότι επρόκειτο για σάτιρα και όχι για «σοβαρή επίθεση» εναντίον του Τούρκου προέδρου.

Όταν διαβάστηκε το ποίημά του στην τηλεόραση, ο Μπέχμερμαν εξήγησε ότι γνώριζε πως είχε υπερβεί τα εσκαμμένα. Όπως είπε, ήθελε να δείξει, με αυτούς τους παραλογισμούς, ότι η τουρκική κυβέρνηση είχε άδικο όταν διαμαρτυρήθηκε για ένα τραγούδι που είχε μεταδοθεί 15 ημέρες νωρίτερα από τη γερμανική τηλεόραση και επέκρινε την καταστολή των πολιτικών ελευθεριών στην Τουρκία.

Η καγκελάριος Μέρκελ προσέφυγε σε ένα άρθρο του ποινικού κώδικα που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα για να εγκρίνει, κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας, την έναρξη έρευνας από τις εισαγγελικές αρχές. Πάρα πολλοί διανοούμενοι, καλλιτέχνες και εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης, στήριξαν τότε τον Μπέχμερμαν.

Η υπόθεση πάντως δεν έχει κλείσει ακόμη: στις αρχές Νοεμβρίου η γερμανική δικαιοσύνη πρόκειται να εξετάσει μια προσφυγή του Ερντογάν ο οποίος ζητά να απαγορευτεί η αναμετάδοση του ποιήματος.