Όχι ένα, ούτε δυο αλλά κατά 800 εκατομμύρια δολάρια μειώθηκε η αμύθητη περιούσια του υποψήφιου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τράμπ σύμφωνα με  το περιοδικό Forbes.

Όπως εκτιμά το περιοδικό η περιουσία του Αμερικανού μεγιστάνα  ανέρχεται πλέον σε 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την κατάταξη των 400 μεγαλύτερων περιουσιών στις ΗΠΑ, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, πέφτοντας 35 θέσεις στην κατάταξη και κατατάσσοντας στην 156η θέση της λίστας .

Ο λόγος που έφερε την αισθητή «πτώση» των περουσιακών στοιχείων του Τράμπ φαίνεται να είναι  η επιβράδυνση της αγοράς ακινήτων στη Νέα Υόρκη, με αποτέλεσμα τη μείωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων που διαθέτει στην αμερικανική μεγαλούπολη, ιδίως τον ουρανοξύστη Trump Towερ.

Όσο για την πρώτη θέση… κατέκτησε για 23η φορά ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς ο οποίος έχει κάθε λόγο να χαίρεται καθώς, η περιουσία του αυξήθηκε από τα 76 στα 81 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα ενός έτους.

Αντιθέτως. Για πρώτη φορά εδώ και 16 χρόνια, ο επενδυτής Ουόρεν Μπάφετ δεν καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στον κατάλογο.

Σε αυτήν βρίσκεται ο Τζέφ Μπέζος, ο ιδρυτής της πλατφόρμας διαδικτυακών αγορών Amazon, η περιουσία του οποίου εκτιμάται στα 67 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η εταιρεία που ίδρυσε το 1994 έχει κεφαλαιακή αξία ύψους 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στον Μπέζος ανήκει το 17% του κεφαλαίου.

Σε ηλικία 86 ετών ο Ουόρεν Μπάφετ είναι πλέον στην τρίτη θέση του καταλόγου, ακόμα κι αν η περιουσία του αυξήθηκε κατά 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε έναν χρόνο. Ανέρχεται στα 65,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εκτός του Τζεφ Μπέζος, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζούγκεμπεργκ, βρίσκεται στην τέταρτη θέση με την περιουσία του να εκτιμάται στα 55,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ως αντίλογο σε όσους διατυπώνουν θέσεις κατά των μεταναστών, στο πλαίσιο της σφοδρής αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει με φόντο τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, το Forbes επέλεξε να προτάξει τους επιχειρηματίες που έχουν μεταναστεύσει στην χώρα. Αλλά και τις γυναίκες, ένα άλλο καυτό θέμα που αναφέρεται τακτικά.

Ο τίτλος του αμερικανικού περιοδικού είναι χαρακτηριστικός:

«Άνω του 10% των 400 του Forbes είναι μετανάστες, 14 εξ αυτών είναι πλουσιότεροι του Τραμπ».

Από την άλλη η πλουσιότερη γυναίκα των ΗΠΑ παραμένει η Άλις Ουάτσον, κληρονόμος της αυτοκρατορίας λιανικής Walmart, η οποία βρίσκεται στην 13η θέση της κατάταξης με 35,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από τα πρόσωπα της αμερικανικής σόουμπιζ, η «βασίλισσα» της μικρής οθόνης Όπρα Ουίνφρεϊ χάνει έδαφος και βρίσκεται στην 239η θέση με 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην κατηγορία των επιχειρηματιών-μεταναστών, το Ισραήλ είναι η χώρα που αντιπροσωπεύεται καλύτερα με έξι προσωπικότητες.

Οι Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες που φιγουράρουν στη λίστα του Forbes είναι ο Τζον Κατσιματίδης με περιουσία 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ο Σ. Ντιν Μητρόπουλος με 2,5 δισεκ. δολάρια.