Στην πιο σφοδρή καταιγίδα που έπληξε την περιοχή της Καραϊβικής κατά την τελευταία δεκαετία, εξελίσσεται ο τυφώνας Μάθιου, ενώ πέρασε από την Κούβα και την Αϊτή και κατευθύνεται σήμερα προς τις ΗΠΑ, με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητες άνω των 100 χιλιομέτρων την ώρα.

Οι πολιτείες της Φλόριντα, της Τζόρτζια, της Βόρειας και της Νότιας Καρολίνας προετοιμάζονται για την άφιξη του τυφώνα κηρύσσοντας κατάστασης έκτακτης ανάγκης και απομακρύνοντας τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών.

Ο τυφώνας Μάθιου, που είναι κατηγορίας 4 (με ανώτατο το 5), έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο εννέα ανθρώπων: πέντε στην Αϊτή και τέσσερις στη Δομινικανή Δημοκρατία, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό που αναμένεται να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πρόκειται για τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση που έχει πλήξει την Αϊτή μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2010.

Ο αμερικανικός στρατός απομάκρυνε από τη στρατιωτική βάση και τη φυλακή του Γκουαντάναμο το μη απαραίτητο προσωπικό, ενώ οι 61 κρατούμενοι έχουν μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις που έχουν προβλεφθεί για αυτού του είδους τα καιρικά φαινόμενα.

Ο Μάθιου τώρα κατευθύνεται προς τις Μπαχάμες και τις ΗΠΑ.

Οι αρχές της πολιτείας της Φλόριντα, όπου αναμένεται να φτάσει αύριο Πέμπτη, της Τζόρτζια, της Βόρειας και της Νότιας Καρολίνας ξεκίνησαν από χθες τις προετοιμασίες.

Την ώρα που οι γειτονικές της πολιτείες κήρυξαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολλές κομητείες τους προκειμένου να αποδεσμεύσουν επιπλέον πόρους, η κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χάλεϊ πήρε επιπλέον μέτρα ζητώντας σήμερα την εκκένωση των παράκτιων περιοχών, κάτι που αφορά 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους.

Στο μεταξύ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ακύρωσε το ταξίδι του στη Νότια Καρολίνα, όπου ήταν προγραμματισμένο να συμμετάσχει σε μια συγκέντρωση υπέρ της Χίλαρι Κλίντον στο πλαίσιο της προεκλογικής της εκστρατείας.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν βοήθεια στις πληγείσες χώρες, κυρίως στην Αϊτή και τη Τζαμάικα, για τις οποίες έχουν ήδη αποδεσμευτεί 400.000 δολάρια έκτακτη βοήθεια. Επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδέσμευσε 255.000 ευρώ ως «αρχική» βοήθεια για την Αϊτή.

Ο Μάθιου, που αναμένεται όταν φτάσει στις αμερικανικές ακτές να είναι τουλάχιστον κατηγορίας 3, γεγονός που σημαίνει ότι θα πνέουν άνεμοι ταχύτητας τουλάχιστον 178 χιλιομέτρων την ώρα, έχει ήδη σπάσει ρεκόρ: σύμφωνα με τον Φίλιπ Κλότσμπαχ, ειδικό στους τυφώνες στον Ατλαντικό στο πανεπιστήμιο της πολιτείας του Κολοράντο, ο Μάθιου κατέχει το ρεκόρ μεγαλύτερης παραμονής στην κατηγορία 4-5 στην Καραϊβική.

Επίσης είναι πρώτη φορά τα τελευταία εννέα χρόνια που ο Ατλαντικός πλήττεται από τυφώνα κατηγορίας 5 και ο πρώτος τυφώνας κατηγορίας 4 που περνά από την Κούβα, μετά τον Άικ το 2008.

Το λεγόμενο “μάτι του κυκλώνα” κινείται στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Κούβας κι αναμένεται ότι θα φτάσει στις ΗΠΑ, τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Παρακολούθησης Τυφώνων, το οποίο βρίσκεται στο Μαϊάμι. Οι αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για την πολιτεία της Φλόριντα. 

Στον παρακάτω χάρτη φαίνεται η κατεύθυνση του τυφώνα

Εικόνες καταστροφής από το... χτύπημα του τυφώνα στην Αϊτή: