Το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού επέκρινε για μια ακόμα φορά η γερμανίδα καγκελάριος και παράλληλα παραδέχθηκε πως η Γερμανία απέρριπτε παλαιότερα την αναλογική κατανομή προσφύγων.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Die Zeit, που κυκλοφορεί αύριο, η Άνγκελα Μέρκελ είπε χαρακτηριστικά:

Αν με ρωτήσετε κατά πόσο το σφράγισμα της Βαλκανικής Οδού έλυσε το πρόβλημα, τότε σας απαντώ ξεκάθαρα πως όχι. Το κλείσιμο, που ήρθε μερικές εβδομάδες πριν ξεκινήσει η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, οδήγησε μεν στη μείωση των προσφυγικών ροών προς τη Γερμανία, στην Ελλάδα όμως έφθασαν 45.000 άνθρωποι.

Όσον αφορά τον γερμανικό πληθυσμό, αυτό θα σήμαινε 360.000 πρόσφυγες, δηλαδή «διπλάσιους από ό,τι τον περασμένο Νοέμβριο, που ήταν ο δυσκολότερος μήνας», τόνισε η κυρία Μέρκελ, εκτιμώντας ότι οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας αποτελεί βιώσιμη λύση.

Στη συνέντευξή της, η γερμανίδα καγκελάριος υπερασπίστηκε την προσφυγική της πολιτική λέγοντας ότι παρά τα επιπλέον μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή τον περασμένο μήνα από την γερμανική κυβέρνηση, η πολιτική της «έμεινε στην ουσία αναλλοίωτη». Η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών υπογράμμισε επίσης ότι η δήλωσή της πως στο παρελθόν έγιναν λάθη δεν περιοριζόταν στη Γερμανία, αλλά αναφερόταν στο «όλο σύστημα της ευρωπαϊκής προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής».

«Το προσφυγικό δεν θα εξαφανιστεί….»

Αναφερόμενη στις ανεπάρκειες της Συνθήκης του Δουβλίνου η κυρία Μέρκελ παραδέχθηκε ότι η Γερμανία φέρει μερίδιο ευθύνης «διότι πριν από χρόνια αρνούμασταν πως η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων αποτελεί ευρωπαϊκό ζήτημα. Τότε απορρίπταμε την αναλογική κατανομή προσφύγων, που ζητούμε σήμερα από όλες τις χώρες-μέλη».

Ενόψει μάλιστα της τριήμερης περιοδείας της σε αφρικανικές χώρες, που ξεκινά την Κυριακή, η γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε τις σχέσεις με την Αφρική στο προσφυγικό ως «στρατηγικά μείζονος σημασίας» και τόνισε:

Παλαιότερα τα ερωτήματα αυτά δεν ετίθεντο στη Γερμανία όπως στην Ιταλία ή την Ισπανία. Δεν νομίζω ότι το πρόβλημα θα εξαφανιστεί αν το αγνοήσουμε ή αν κλείσουμε ερμητικά τα σύνορά μας. Είμαι ρεαλίστρια και αυτή είναι μια πραγματικότητα.