Ο πορτογάλος πρώην πρωθυπουργός Αντόνιο Γκουτέρες θα είναι ο επόμενος γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Μπαν κι Μουν, στις αρχές του επόμενου έτους.

Σε μια σπάνια εκδήλωση ομοφωνίας και οι 15 πρεσβευτές του συμβουλίου ασφαλείας συμφώνησαν στο πρόσωπο του Πορτογάλου, ο οποίος ήταν ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες για μια δεκαετία και όπως μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα Guardian θα επιβεβαιώσουν αυτή την επιλογή αύριο, Πέμπτη, σε επίσημη ψηφοφορία.

«Σήμερα καταλήξαμε ξεκάθαρα σε κάποιον και το όνομά του είναι Αντόνιο Γκουτέρες» είπε στους δημοσιογράφους ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Vitaly Churkin, με τους 14 συναδέλφους του στο συμβούλιο να βρίσκονται πίσω του.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αποφασίσαμε να πάμε σε επίσημη ψηφοφορία αύριο στις 10 το πρωί και ελπίζουμε ότι θα γίνει δια βοής».

Η ανακοίνωση αυτή ήρθε ως έκπληξη. Πολλοί αναλυτές, σχολιάζει η Guardian, περίμεναν η διαδικασία της επιλογής να πάει προς τα τέλη Οκτωβρίου και κάποιοι θεωρούσαν πως η Ρωσία, που έχει την προεδρία του συμβουλίου ασφαλείας, θα μπλόκαρε τον Γκουτέρες καθώς η Μόσχα είχε εκφραστεί υπέρ μιας επιλογής από την ανατολική Ευρώπη στην κεφαλή του ΟΗΕ.


TAGS