current views are: 7

6 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση13:35

«Αυτός ο τυφώνας θα σας σκοτώσει» λέει ο κυβερνήτης της Φλόριντα για τον Μάθιου

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ΗΠΑ για το χτύπημα του τυφώνα Μάθιου, με 1,5 εκατ. κατοίκους της Φλόριντα, αυτή τη φορά, να έχουν λάβει εντολή να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους. 

Δημοσίευση 13:35’

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ΗΠΑ για το χτύπημα του τυφώνα Μάθιου, με 1,5 εκατ. κατοίκους της Φλόριντα, αυτή τη φορά, να έχουν λάβει εντολή να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους. 

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι νοτιοανταολικές ΗΠΑ για το χτύπημα του τυφώνα Μάθιου, με συνολικά πάνω από δύο εκατομμύριο κατοίκους της Φλόριντα, της Τζόρτζια και της νότιας Καρολίνα να έχουν λάβει εντολή να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους καθώς ο τυφώνας έχει ήδη σαρώσει την Καραϊβική, αφήνοντας τουλάχιστον 102 νεκρούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων στη Αϊτή, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό. Σήμερα οι μετεωρολόγοι αναμένουν να χτυπήσει στις Μπαχάμες και αργά τη νύχτα τις ακτές της Φλόριντα.

Ο κυκλώνας ενισχύθηκε σήμερα το πρωί στην κατηγορία 4 καθώς προσεγγίζει τις νοτιοανατολικές ακτές των ΗΠΑ, βρίσκεται σε απόσταση 290 χιλιομέτρων από τη νοτιοανατολική Φλόριντα και συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας 220 χιλιομέτρων την ώρα, περιέγραψε το αμερικανικό Κέντρο Παρακολούθησης Τυφώνων (NHC).

Δραματική ήταν η έκκληση που έκανε ο κυβερνήτης της Φλόριντα στους κατοίκους να ετοιμαστούν γρήγορα και αρκετοί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σε λιγότερο από 24 ώρες.

«Είναι σοβαρό… Μην το ρισκάρετε. Μια μικρή κίνηση (της καταιγίδας) μπορεί να σημαίνει πολλά. Γι’ αυτό προετοιμαζόμαστε για ευθύ χτύπημα. Οπότε αν πρέπει να φύγετε και δεν το έχετε κάνει ήδη να το κάνετε. Αυτή η καταιγίδα θα σας σκοτώσει. Ο χρόνος τελειώνει. Δεν μας απομένει ακόμη πολύς χρόνος», είπε ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρικ Σκοτ.

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για το Παλμ Μπιτς (νοτιοανατολική Φλόριντα). Είναι η πρώτη ζώνη που θα πληγεί και αυτό θα συμβεί μέσα στις ερχόμενες ώρες. Δεν απομένει πολύς χρόνος», πρόσθεσε με πολύ σοβαρό ύφος ο κυβερνήτης στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο», είπε ο κυβερνήτης, ο οποίος ανακοίνωσε πως κινητοποίησε 1.000 επιπλέον μέλη της Εθνοφυλακής, αυξάνοντας έτσι σε 2.500 τον αριθμό των στρατιωτικών που είναι έτοιμοι να βοηθήσουν σε απομακρύνσεις κατοίκων και τη διαχείριση των καταφυγίων.

Άλλα 4.000 μέλη της Εθνοφυλακής βρίσκονται σε ετοιμότητα και μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα, δήλωσε ακόμη ο κυβερνήτης.

Κάλεσε, δε, τους συμπολίτες του να μην περιμένουν την τελευταία στιγμή για να φύγουν και διακινδυνεύσουν να βρεθούν αποκλεισμένοι σε μποτιλιαρίσματα ή χωρίς καύσιμα.

Ήδη την Τετάρτη πολλοί κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους ενώ όσοι αποφάσισαν να μείνουν ταμπουρώθηκαν και έσπευσαν να προμηθευτούν τρόφιμα και καύσιμα, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται μεγάλες ουρές σε βενζινάδικα και να έχουν αδειάσει πολλά ράφια σε σούπερ μάρκετ, κυρίως στο Παλμ Μπιτς.

 

Όπως δε υπογραμμίζει το NHC, «είναι ο ισχυρότερος εδώ και δεκαετίες κυκλώνας που πλήττει αυτή τη ζώνη».

«Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας εξαιρετικά καταστροφικός τυφώνας για πολύ μεγάλες περιοχές και να επηρεαστούν πολλοί άνθρωποι» προειδοποίησε ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου για τους τυφώνες, Rick Knabb, μιλώντας στο CNN σήμερα.

«Δεν πρόκειται απλά να περάσει από τις ακτές και να επηρεάσει μια στενή ζώνη και να προχωρήσει. Πρόκειται να παραμείνει ισχυρός τυφώνας  στην ακτή ή πολύ κοντά σε αυτή, σε όλη την πορεία του», πρόσθεσε.

Υποχρεωτική εκκένωση στη Νότια Καρολίνα

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, έχουν εγκαταλείψει την περιοχή περίπου 250.000 άνθρωποι ενώ άλλοι περίπου 200.000 αναμένεται να φύγουν σήμερα, κατά τις εκτιμήσεις του διευθυντή των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας Κιμ Στένσον.

Κατά τη διαδικασία εκκένωσης της πόλης δεν έλειψαν και οι εντάσεις. Ένας άνδρας κατέβηκε νευριασμένος από το αυτοκίνητό του, έκανε στην άκρη ένα κώνο ρύθμισης της κυκλοφορίας και ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς.

Η κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χέιλι είχε δώσει εντολή ήδη από την Τρίτη σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους να απομακρυνθούν από τις ακτές.

Στάση αναμονής σε Βόρεια Καρολίνα και Τζόρτζια

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας, Πατ Μακ Κρόρι, σε περισσότερες από τις μισές κομητείες της πολιτείας, που ανέρχονται σε 100. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει εντολή για εκκένωση.

Οι αλλαγές στις μετεωρολογικές προβλέψεις υποδεικνύουν ότι η καταιγίδα δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην πολιτεία, όπως αρχικά φοβόμασταν, είπε ο κυβερνήτης.

Θα είμαστε σε επιφυλακή, τόνισε ο ίδιος ενώ αξιωματούχοι ακόμα ανησυχούν για περιοχές στην ανατολική Βόρεια Καρολίνα που πρόσφατα επλήγησαν από πλημμύρες.

Από την άλλη πλευρά ο κυβερνήτης της Τζόρτζια, Nathan Deal, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 30 κομητείες πάνω ή κοντά στις ακτές του Ατλαντικού και οι αξιωματούχοι διέταξαν υποχρεωτική εκκένωση για το νησί Tybee.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας πιέζει περισσότερους από 500.000 κατοίκους να εκκενώσουν εθελοντικά σε έξι παράκτιες κομητείες: Chatham, Bryan, Liberty, McIntosh, Glynn and Camden.


σχετικα αρθρα