Στον Κολομβιανό πρόεδρο Χουάν Μανουέλ Σάντος δόθηκε το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο ανακοινώθηκε σήμερα λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, με την Ακαδημία να δικαιολογεί την επιλογή της, χαρακτηρίζοντας τον ως τον ''άνθρωπο που προσπάθησε να φέρει την ειρήνη στη χώρα του''. 

Μάλιστα, αυτή η προσπάθεια είναι και πάρα πολύ πρόσφατη, καθώς μόλις την προηγούμενη Κυριακή στην Κολομβία διεξήχθη δημοψήφισμα για την έναρξη συμφωνίας ειρήνης με τις FARC, η οποία όμως, οριακά, απερρίφθη από τους Κολομβιανούς. 

Η συμφωνία απορρίφθηκε με μικρή διαφορά από τους Κολομβιανούς την Κυριακή, αλλά "το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ψηφισάντων είπε όχι στη συμφωνία ειρήνης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η ειρηνευτική διαδικασία είναι νεκρή", ανέφερε η πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ Κάσι Κούλμαν Φάιβ.

Σημειώνεται ότι το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης θα απονεμηθεί σε επίσημη εκδήλωση στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο.

O ίδιος ο νικητής αφού ευχαρίστησε για την μεγάλη τιμή, τόνισε ότι θα ''μάχεται για την ειρήνη ως την τελευταία στιγμή που θα βρίσκεται στο γραφείο του''.

Εκτίμησε, δε, ότι η ειρήνη είναι «πολύ, πολύ κοντά» για τη χώρα του, παρά το γεγονός ότι οι συμπατριώτες του απέρριψαν μόλις την προηγούμενη Κυριακή την συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της κυβέρνησης και των μαρξιστών ανταρτών FARC.

«Είμαστε πολύ, πολύ κοντά στην επίτευξη της ειρήνης», δήλωσε ο Σάντος, όπως αναφέρεται στον επίσημο λογαριασμό στο Twitter του Ιδρύματος Νόμπελ.

Ο Σάντος πρόσθεσε ότι τιμήθηκε με το βραβείο «στο όνομα του λαού της Κολομβίας που έχει υποφέρει τόσο από αυτό τον πόλεμο» και εκτίμησε ότι το βραβείο είναι «μια μεγάλη παρότρυνση» για να επιτευχθεί η ειρήνευση.

 

Φέτος οι υποψήφιοι έφτασαν, τους 376, με 228 άτομα και 148 οργανώσεις να έχουν προταθεί για τη μεγάλη τιμή.

Άλλες κορυφαίες υποψηφιότητες ήταν οι διασώστες της Συρίας, ο Πάπας Φραγκίσκος, η Άνγκελα Μέρκελ και οι Χουάν Μανουέλ Σάντος και «Τιμοσένκο», ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος το βραβείο είχε και ελληνικό άρωμα, καθώς οι έλληνες νησιώτες ήταν υποψήφιοι για το Νόμπελ, λόγω του αγώνα τους για τους μετανάστες. 

 

Τα συγχαρητήρια στον Κολομβιανό πρόεδρο άρχισαν να φτάνουν από κάθε γωνιά της γης, με τους συνυποψηφίους του ''White Helmets'' να γράφουν μέσω Twitter: