Νεκρούς, χαλάσματα και απίστευτες υλικές ζημιές αφήνει στο πέρασμά του ο τυφώνας Μάθιου, συνεχίζοντας ακάθεκτος την δράση του για τρίτη μέρα στην αμερικανική ήπειρο.

Η σημερινή παρουσία του στη Φλόριδα έχει συμβάλει στον θάνατο ενός ατόμου, μιας 58χρονης γυναίκας, όταν σε Καραιβική και Αϊτή, οι ανθρώπινες απώλειες υπολογίζονται σε πάνω από 572.

Ο κυβερνήτης της Φλόριδα από χθες προειδοποιεί σε όλους τους τόνους τους πολίτες είτε να εγκαταταλείψουν τα σπίτια τους, είτε να βρουν ένα σαφαλές καταφύγιο, δίνοντας αναλυτική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί την Παρασκευή στην πολιτεία. Tουλάχιστον 600.000 νοικοκυριά βυθίστηκαν στην πολιτεία σήμερα εξαιτίας του τυφώνα και οι αρχές προειδοποιούν για περαιτέρω διακοπές στην ηλεκτροδότηση, δήλωσε σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο κυβερνήτης Ρικ Σκοτ, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα κατευθύνονται πλησίον των ακτών του Ατλαντικού της αμερικανικής Πολιτείας προς τα βόρεια, αφού στοίχισαν την ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους στην Αϊτή.

Ήδη, τα στελέχη της πολιτείας της Φλόριδα έχουν αρχίσει να κάνουν τον πρώτο απολογισμό των ζημιών, ενώ συνεχίζουν να προμηθεύουν τον κόσμο με ξηρά τροφή, νερό, κουβέρτες και κούνιες για τα παιδιά.

Είναι συγκλονιστικές οι εικόνες από τον τυφώνα Μάθιου στο ακρωτήριο Κανάβεραλ.

Όλη η πολιτεία είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τις αρχές να εκτιμούν ότι οι νεκροί θα αυξηθούν κατά την διάρκεια της ημέρας. 

  Από τη μεριά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα διατύπωσε σήμερα την εκτίμηση ότι οι κάτοικοι της νότιας Φλόριντας απέφυγαν τα χειρότερα μετά το πέρασμα του τυφώνα Μάθιου και επέστησε  την προσοχή τους πολίτες για το ενδεχόμενο ανόδου των υδάτων.

«Πρόκειται πάντα για έναν τυφώνα πραγματικά επικίνδυνο»δήλωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους από το Οβάλ Γραφείο, όπου συναντήθηκε με τους υπεύθυνους αξιωματούχους που διαχειρίζονται το θέμα, μεταξύ αυτών τον Κρεγκ Φουγκέιτ, πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA). 

«Διαπιστώσαμε ότι έχουν προκληθεί σημαντικές υλικές ζημιές σε ορισμένες περιοχές στη νότια Φλόριντα. Πιστεύω ότι η κύρια ανησυχία μας στην παρούσα φάση δεν είναι μονάχα η ισχύς των ανέμων αλλά και η άνοδος των υδάτων» πρόσθεσε ο ίδιος.

Το μάτι του κυκλώνα, που υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 3, διασχίζει σήμερα τις ακτές της Φλόριντας με κατεύθυνση προς τον βορρά.

«Οι πολίτες πρέπει να ακούσουν τους τοπικούς αξιωματούχους» όταν τους συστήνουν να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές, επισήμανε ο Ομπάμα.

«Μπορούμε πάντα να αντικαταστήσουμε την περιουσία», δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε ζωές, είπε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος των ΗΠΑ.