Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές που αφήνει ο τυφώνας Μάθιου, ενώ μόνο στην Αϊτή 900 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Αλλους τέσσερις νεκρούς θρηνεί η Φλόριντα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο τυφώνας βρίσκεται κοντά στην ανατολική ακτή της Φλόριντα, από την Τζόρτζια μέχρι την Νότια Καρολίνα, κινείται με 200 μίλια την ώρα προκαλώντας σφοδρούς ανέμους και καταιγίδες και γι αυτό εκφράζονται έντονες ανησυχίες για Τζόρτζια και Ν. Καρολίνα

Οι αρχές στις ΗΠΑ αναφέρουν πως 62.000 πολίτες έχουν κρυφτεί σε καταφύγια, ενώ περισσότερα από 1.000.000 σπίτια στη Φλόριντα έχουν μείνει χωρίς ρεύμα. «Η καταιγίδα είναι μόνο στα μισά του δρόμου και ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα. Είμαστε πολύ ανήσυχοι για κύμα θύελλας και οι χειρότερες επιπτώσεις είναι ακόμα πιθανό ακόμα να μην έχει έρθει», είπε ο κυβερνήτης της Καρολίνα.

Από τους 4 νεκρούς, οι δύο έχασαν την ζωή τους από πτώσεις δέντρων και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι άφησε την τελευταία του πνοή από ασφυξία από μονοξείδιο του άνθρακα.

 

Ομπάμα: Ενδεχόμενο ανόδου των υδάτων

Ο Μπάρακ Ομπάμα κήρυξε την Παρασκευή τη Φλόριντα, με τις αρχές να έχουν καλέσει τους 2 εκ. Πολίτες των παραλιακών περιοχών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Πρόκειται πάντα για έναν τυφώνα πραγματικά επικίνδυνο» δήλωσε από το Οβάλ Γραφείο και πρόσθεσε: «Διαπιστώσαμε ότι έχουν προκληθεί σημαντικές υλικές ζημιές σε ορισμένες περιοχές στη νότια Φλόριντα. Πιστεύω ότι η κύρια ανησυχία μας στην παρούσα φάση δεν είναι μονάχα η ισχύς των ανέμων αλλά και η άνοδος των υδάτων. Οι πολίτες πρέπει να ακούσουν τους τοπικούς αξιωματούχους», όταν τους συστήνουν να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές, επισήμανε ο Μπάρακ Ομπάμα.

Η Εθνική Φρουρά των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι αναμένει εκτεταμένες πλημμύρες. Μετεωρολόγοι και ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους για τις πολιτείες  Τζόρτζια και η Νότια Καρολίνα, οι οποίες μπορεί να πληγούν από μεγάλες πλημμύρες, ενώ προειδοποίηση για τυφώνα έχει εκδοθεί και για το Surf City στη Βόρεια Καρολίνα. Η Εθνική Φρουρά των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι αναμένει εκτεταμένες πλημμύρες.

Η ταχύτητα των ανέμων με την οποία ο τυφώνας σαρώνει τις ακτές των ΗΠΑ στον Ατλαντικό φτάνει στα 215 χιλιόμετρα την ώρα, σύμφωνα με το αρμόδιο εθνικό κέντρο παρακολούθησης της πορείας του, ενώ παρά τη μείωση της έντασης των ανέμων του, η έντασή του παραμένει στην κατηγορία 5.