Στην κατηγορία 1 της τροπικής καταιγίδας υποβαθμίστηκε φονικός τυφώνας Μάθιου, ο οποίος άφησε πίσω του περίπου 900 νεκρούς και χιλιάδες ανθρώπους χωρίς σπίτι. Την ίδια ώρα, τα κρούσματα της χολέρας συνεχώς αυξάνονται, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για εξάπλωση της επιδημίας.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιμής στοιχεία, στη νοτιοδυτική Αϊτή πέθαναν από χολέρα τουλάχιστον 13 άνθρωποι, ενώ άλλοι 62 νοσούν. Υπενθυμίζεται ότι η Αϊτή χτυπήθηκε βάναυσα από τον τυφώνα Μάθιου, με 881 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους και να εκφράζονται φόβοι για αύξηση των θυμάτων.

Ο Μάθιου κινείται περίπου 35 χλμ νότια-νοτιοδυτικά του Τσάρλεστον στην Νότια Καρολίνα, καθώς κατευθύνθηκε βορειοανατολικά με ταχύτητα 19 χλμ την ώρα, αναφέρει το κέντρο στην προειδοποίηση που εξέδωσε. Ο κυκλώνας συνοδεύεται από ανέμους έως 135 χλμ την ώρα.

Αφού ο τυφώνας σάρωσε την ανατολική ακτή της πολιτείας Φλόριντα και της Τζόρτζια στη συνέχεια υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα της κατηγορίας 2 ενώ υπήρχαν φόβοι ότι η ισχύς του θα εξακολουθούσε να απειλεί και να αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τους κατοίκους της Καρολίνα. 

Σημειώνεται ότι παρά την σταδιακή υποβάθμισης της ισχύος του τυφώνα εξακολουθούν να υπάρχουν φόβοι για πρόκληση ισχυρών καταιγίδων και έντονων βροχοπτώσεων σε ορισμένες περιοχές που όμως δεν συγκρίνονται με τα όσα προκάλεσε ο τυφώνας τις προηγούμενες ημέρες. 

Στη Φλόριντα τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οι δύο από την πτώση δένδρων και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι από δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα από γεννήτρια καθώς για να προστατευθεί από την καταιγίδα είχε καταφύγει μέσα σε γκαράζ.

Περίπου 300.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην Τζόρτζια και τη Νότια Καρολίνα, σύμφωνα με τις εταιρίες ηλεκτροδότησης.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους πολίτες να μην επαναπαύονται και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.