current views are: 7

10 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση00:54

Με προσωπικές επιθέσεις και σκληρές εκφράσεις η δεύτερη τηλεμαχία Κλίντον – Τραμπ

Δίχως χειραψία ξεκίνησε η δεύτερη τηλεμαχία των δυο υποψηφίων προέδρων για την κούρσα διαδοχής της προεδρίας των ΗΠΑ που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον St. Louis. 

Δημοσίευση 00:54’

Δίχως χειραψία ξεκίνησε η δεύτερη τηλεμαχία των δυο υποψηφίων προέδρων για την κούρσα διαδοχής της προεδρίας των ΗΠΑ που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον St. Louis. 

Δίχως χειραψία ξεκίνησε η δεύτερη τηλεμαχία των δυο υποψήφιων για την κούρσα διαδοχής της προεδρίας των ΗΠΑ που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον St. Louis. 

Σε ένα ντιμπέιτ που κατεξοχήν τον λόγο είχαν οι πολίτες, τόσο η Χίλαρι Κλίντον, όσο και ο Ντόναλντ Τράμπ κλήθηκαν να απαντήσουν σε μια σειρά καίριων ζητημάτων όπως το Obama Care, το Ισλαμικό Κράτος και η προσφγυγική κρίση καθώς και η φοροαπαλλαγή.

Με την ατμόσφαιρα να μυρίζει μπαρούτι από τα πρώτα λεπτά, οι δυο υποψήφιοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε μια έντονου ύφους συζήτηση από την οποία για ακόμη μια φορά δεν έλειψαν οι επικρίσεις τoυ ενός στο πρόσωπο του άλλου.

Η πρώτη ερώτηση αφορούσε το αν οι δύο πιστεύουν ότι η προεκλογική τους εκστρατεία είναι κατάλληλη για να θεωρηθεί ως “καλό παράδειγμα” για τη νέα γενιά με τους δυο υποψήφιους να απαντούν:

Χίλαρι Κλίντον: Θα σεβόμαστε ο ένας τον άλλον. Θέλουμε να έχουν όλοι πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Ντόναλντ Τραμπ: Να επαναφέρουμε το νόμο και την τάξη στη χώρα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ντόναλντ Τράμπ ήρθε αντιμέτωπος από τις πρώτες κίολας ερωτήσεις με τις πρόσφατες αποκαλύψεις που έφερε στο φως το επίμαχο βίντεο που τον εμφάνιζε να μιλά με αγοραίο τρόπο για το γυναικείο φύλο. Ο ίδιος με απολογιτικό υφος αφού αρχικά ζήτησε συγγνώμη έπειτα δήλωσε ότι¨

” Θέλω να απολογηθώ στην οικογένειά μου και τον αμερικανικό λαό. Ήταν μια κουβέντα “των αποδυτηριών” για την οποία δεν είμαι καθόλου περήφανος. Υπάρχουν όμως πολλά άλλα πράγματα πιο σοβαρά. Όπως ο πόλεμος, και ο ISIS τον οποίο πρέπει να βρούμε τρόπο να νικήσουμε. Σέβομαι τις γυναίκες. Έχω απεριόριστο σεβασμό για τις γυναίκες. Θέλω να κάνω ξανά ασφαλή και πλούσια τη χώρα.

Από την μεριά της η Χίλαρι σχολίασε το περιστατικό επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά ότι ο Τραμπ δεν είναι κατάλληλος για πρόεδρος των ΗΠΑ και συνέχισε λέγοντας:”Το πιστεύω ακόμα. Τον βλέπουμε να υποτιμά και να μιλά άσχημα για τις γυναίκες. Δεν είναι όμως μόνο το βίντεο αυτό που κρίνει την καταλληλότητά του. Έχει καταφερθεί πολλές φορές εναντίον των ατόμων με αναπηρία, των αφροαμερικανών και άλλων ομάδων. Εγώ θέλω να στείλω μύνημα ότι οι ΗΠΑ είναι μια σπουδαία χώρα στην οποία απολαμβάνουμε τη διαφορετικότητά μας. Αυτή τη χώρα θέλω να υπηρετήσω

Εν συνεχεία η συζήτηση μεταφέρθηκε στις επιθέσεις που δέχθηκαν γυναίκες από τον σύζυγο της Χίλαρι Κλίντον, με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών να ασκεί δριμεία επίθεση στην συνυποψήφια του λέγοντας “Ο Μπιλ Κλίντον επιτέθηκε σε γυναίκες. Τέσσερις από αυτές τις γυναίκες είναι εδώ απόψε. Μη μου λέτε για τη δύναμη των λέξεων, ζητώ συγγνώμη για όσα είπα τότε αλλά είναι πιο σημαντικό αυτό που έκανε ο Κλίντον τότε, έχασε την άδειά του και έπρεπε να πληρώσει 850.000 δολάρια. Η Πόλα Τζόουνς είναι εδώ απόψε. Η Κλίντον έπρεπε να ντρέπεται!”

Τα “χαμένα” emails

Ακόμη μια ερώτηση που τέθηκε και δόθηκε ιδιαίτερη έκταση ήταν εκείνη των χαμένων e-mails της Χίλαρι Κλίντον με τον Ντόναλντ Τράμπ να δηλώνει ότι θα διεξάγει έλεγχο δίνοντας εντολή στον γενικό εισαγγελέα να ξεκινήσει έρευνα εις βάρος της. Η Χίλαρι από την μερία της ανταπάντησε ότι  “Όσα είπε είναι ψευδά. Αλλά για άλλη μια φορά μπει στο site μου και διασταυρώστε τα γεγονότα. Είναι καλό ένας άνθρωπος με το ταπεραμέντο του κ. Τραμπ να μη γίνει ποτέ πρόεδρος”. “Ναι, γιατί θα σε βάρω φυλακή” της απάντησε ο Τραμπ!

Obama Care

Ακολούθησε το μείζον θέμα της υγείας και της ασφάλειας των Αμερικανών με την ερώτηση να αφορά στο τί θα κάνουν οι δύο υποψήφιοι για να βελτιώσουν την κάλυψη και να μειώσουν το κόστος του Obama Care.

Η Χίλαρι Κλίντον στήριξε το σχέδιο Ομπάμα, τονίζοντας ότι θα χρειαστεί βελτίωση ο νόμος, ότι έχει μια σειρά από δράσεις και προτάσεις για να μειωθεί το κόστος. «Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει άρνηση κάλυψης από τις ασφαλιστικές εταιρίες. Δεν μπορούν να χρεώνονται περισσότερα οι γυναίκες από τους άνδρες, να καλύπτονται οι κάτω των 25 από τους γονείς. Να μειώσουμε το κόστος και να διευρύνουμε την κάλυψη. Όχι όμως να αποσύρουμε το νόμο αλλά να τον βελτιώσουμε» υπογράμμισε.

Ο Τραμπ από την πλευρά του ήταν κάθετος: «To ObamaCare είναι μια καταστροφή. Δεν πρόκειται να δουλέψει ποτέ. Είναιο πολύ κακή ασφάλιση και ιδιαίτερα δαπανηρή για όλους και για τη χώρα μας. Πρέπει να την αντικαταστήσουμε. Να φτιάξουμε κάτι αποτελεσματικό. Αυτό που επιθυμώ είναι να ενθαρρύνω την ανταγωνιστικότητα στην ασφάλεια υγείας».

Φορολογικό σύστημα

Άλλο ένα σημαντικότατο θέμα για το οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι δύο υποψήφιοι ήταν το φορολογικό σύστημα με την ερώτηση να αφορά κυρίως τον Ντόναλντ Τραμπ και το αν σκοπεύει να φορολογήσει τους πλούσιους – κάτι που ο ίδιος είχε πει στο παρελθόν ότι δεν σκοπεύει να κάνει.

Ο Τραμπ επανέλαβε ότι στόχος του είναι να μειώσει τη φορολογία των μεγάλων εταιριών, με την δικαιολογία ότι «αυτό θα είναι προς όφελος της μεσαίας τάξης. Αν αυξηθούν οι φόροι όπως λέει η Κλίντον θα είναι μια μεγάλη καταστροφή για τη χώρα γιατί δεν θα έχουμε καθόλου ανάπτυξη. Θέλω να χαμηλώσουμε τη φορολογία».

Η Κλίντον αντέδρασε στο σχέδιο αυτό του Τραμπ απαντώντας ότι ο λόγος που το προτείνει είναι γιατί θέλει να φροντίζει τον εαυτό του και τους ομοίους του. «Εγώ λέω να κλείσουμε τις δυνατότητες εκμετάλλευσης των φορολογικών νόμων. Να έχουμε φόρους ψηλούς για όσους κερδίζουν πολλά εκατομμύρια. Άνθρωποι σαν τον Τραμπ πληρώνουν μηδενικό φόρο κι αυτό είναι άδικο». 

Ο δισεκατομμυριούχος δεν δέχτηκε ότι δεν πληρώνει φόρους, τονίζοντας ότι έχει πληρώσει μεγάλους φόρους, αλλά έχει χρησιμοποιήσει τα παραθυράκια του νόμου όπως και άλλοι. Επιτέθηκε μάλιστα στην Κλίντον λέγοντας: «Αν είχε πρόβλημα η Χίλαρι θα μπορούσε επί 30 χρόνια να αλλάξει τους νόμους, αλλά δεν κάνει τίποτα. Απλά μιλά». 

Η Χίλαρι απευθυνόμενη στο κοινό είπε ότι θα έπρεπε να απαιτήσουν όλοι να δουν τις επιστροφές φόρου του Τραμπ ώστε να διαπιστώσουν τις οικονομικές σχέσεις που έχει με τη Ρωσία, ενώ ο Τραμπ τόνισε ότι θα ήταν υπέροχο για τις ΗΠΑ αν μπορούσαν να βαδίσουν μαζί με τη Ρωσία εναντίον του ISIS, αρνούμενος παράλληλα ότι γνωρίζει τον Πούτιν, αλλά και για το θέμα της Ρωσίας, κάτι το οποίο διατυμπάνιζε μέχρι πρόσφατα.

Μουσουλμάνοι -ισλαμοφοβία

Για την συνεργασία με τους Μουσουλμάνους, ο Τραμπ τόνισε ότι υπαρχει το ζήτημα της ισλαμοφοβίας “Είτε μας αρέσει είτε όχι, υπάρχει πρόβλημα. Οι μουσουλμάνοι που έρχονται στη χώρα μας, όταν βλέπουν πρόβλημα πρέπει να μας το λένε. Είδε τι έγινε στο Σαν Μπερναντίνο. Αν δεν το κάνουν, τότε θα μιλάμε για μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Κοιτάξτε τι έγινε στο Ορλάντο, στο Σαν Μπερναντίνο, στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου (σ.σ. 11η Σεπτεμβρίου), στο Παρίσι. Ο Ομπάμα δεν λέει τίποτα. Ούτε η Κλίντον. Πριν λύσουμε το πρόβλημα, πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους! Από την αλλη, η Χίλαρι δήλώσε επί του θέματος “Έχουμε μουσουλμάνους από την εποχή του Τζορτζ Ουάσινγκτον. Και έχουμε σημαντικούς Μουσουλμάνους, χάσαμε έναν πρόσφατα, τον Μοχάμεντ Άλι. Είναι κοντόφθαλμο και επικίνδυνο να μπαίνουμε σε δημαγωγική πολιτική όπως ο Τραμπ. Χρειάζομαστε τους Αμερικανούς μουσουλμάνους, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της χώρας μας και της εσωτερικής μας ασφάλειας. Εγώ θα παλέψω κατά του ISIS και χρειαζόμαστε τους μουσουλμάνους συμμάχους μας. όταν ακούνε τον τραμπ, λένε γιατι να συνεργαστούμε; Αυτό είναι δώρο στους τρομοκράτες.”

Συρία

Στη συνέχεια οι ερωτήσεις εστίασαν στην ανθρωπιστική κρίση της Συρίας και στα όσα διαδραματίζονται στη χώρα με την υποψήφια των Δημοκρατικών να σχολιάζει: Η κατάσταση είναι πράγματι πολύ άσχημη. Και επιδεινώνεται από τη στάση των Ρώσων. Υποστηρίζω ότι πρέπει να υπάρξει παύση του πυρός για να δούμε πώς μπορούν να βρεθούν διπλωματικές λύσεις. Όμως το θέμα εδώ είναι οι φιλοδοξίες και η επιθετικότητα της Ρωσίας. Και τώρα θέλουν να επηρεάσουν τις εκλογές των ΗΠΑ και δεν θέλουν εγώ να είμαι πρόεδρος. Θέλω να συνεργαστούμε και εγώ θα μπορούσα να διαπραγματευτώ μαζί τους με μεγαλύτερη ισχύ. 

O Ντόναλντ Τράμπ επιτέθηκε για ακόμη μια φορά στην αντίπαλο του υποστηρίζοντας ότι μιλά πολύ σκληρά για τη Ρωσία και τον Πούτιν αλλά και τον Ασσάντ. “Δείτε τι έγινε με τον Καντάφι, ήταν η απόλυτη καταστροφή. Ό,τι κάνατε στην εξωτερική πολιτική ήταν μια καταστροφή. Η Ρωσία, το Ιράν και ο Άσαντ πολεμούν τον ISIS. Και με αυτούς πρέπει να συναργαστούμε.”

Δικαιοσύνη

Σε ερώτηση για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ η Χίλαρι Κλίντον είπε πως η τωρινή ηγεσία έχει πάει σε λάθος κατεύθυνση γιατί το Ανώτατο Δικαστήριο πρέπει να κατανοήει όλους τους Αμερικάνους. “Έχω ξεκάθαρες απόψεις για την αλλαγή ισορροπιών στο Ανώτατο Δικαστήριο και λυπάμαι που η Γερουσία δεν έκανε τη δουλειά της και ο πρόεδρος Ομπάμα είχε επιλέξει έναν ικανό άνθρωπο. Αν εκλεγώ θα επιλέξω έναν άνθρωπο που θα μπορεί να δουλέψει για όλους”. Aπό την πλευρά του ο Τράμπ υποστιξε, “Οι άνθρωποι πρέπει να σέβονται τους δικαστές. Να σέβονται και το Σύνταγμα των ΗΠΑ. Θέλω ανθρώπους να σέβονται τη δεύτερη τροπολογια (σ.σ. για την οπλοκατοχή), να σέβονται το πνεύμα και το γράμμα του νόμου. Εγώ θα έχω 100 εκατ. δολάρια για να επενδύσω εκεί. Εσείς δεν βάλατε. Γιατί δεν βάλατε χρήματα από την τσέπη σας; Έχετε λεφτά, είστε 30 χρόνια στην πολιτική”. 

Κλείνοντας, σε ερώτηση για το τι σέβεται ο ένας στον άλλο οι δύο υποψήφιοι αποκρίθηκαν:  Σέβομαι τα παιδιά του. Έχουν φοβερές ικανότητες και είναι αφοσιωμένα και αυτό λέει πολλά. Δεν συμφωνώ με τίποτα απ’ όσα λέει. Σαν μητέρα και γιαγιά είναι πολύ σημαντικό αυτό για μένα. Αυτές οι εκλογές έχουν γίνει τόσο συγκρουσιακές γιατί το διακύβευμα είναι μεγάλο. Οι πολιτικές που θα ακολουθήσει ο επόμενος πρόεδρος, οι αποφάσεις που πρέπει να πάρει θα καθορίσουν το μέλλον για πολλά χρόνια.  Aπό την μεριά του ο Ντόναλντ Τράμπ εμφανίστηκε κολακευμένος από τα όσα άκουσε δια στόματος της πολιτικής του αντιπάλου και ανταπέδωσε με φιλοφρονήσεις “Εγώ πιστεύω ότι η δήλωσή της για τα παιδιά μου είναι κοπλιμέντο. Δεν ξέρω αν το εννοεί, αλλά το θεωρώ κοπλιμέντο. Θα πω για τη Χίλαρι πως δεν το βάζει κάτω, δεν παραιτείται αλλά είναι μαχήτρια. Μάχεται σκληρά και αυτό είναι ένα πολύ καλό γνώρισμά της.”

Το τρίτο και τελευταίο τηλεοπτικό ραντεβού των δυο υποψήφιων Προέδρων των ΗΠΑ έχει ορισθεί για τις 19 Οκτωβρίου.

 

 


σχετικα αρθρα