Εξαιρετικά κρίσιμη θεωρείται η δεύτερη τηλεμαχία των δύο υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 4 τα ξημερώματα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας), καθώς το πρώτο ντιμπέιτ δεν έβγαλε νικητή. 

Στον απόηχο των σεξιστικών δηλώσεων του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η αποψινή τηλεμαχία θα είναι υπέρ της Χίλαρι Κλίντον, καθώς ακόμα και επιφανή μέλη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος έχουν ζητήσει την απόσυρση του μεγιστάνα από την εκλογική κούρσα. Χαρακτηριστικά ο Τζον Μακέιν δήλωσε πως του είναι πλέον αδύνατον να στηρίξει των εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο μετά τις δηλώσεις του.       
Σε δημοσιεύμά του, το περιοδικό Time κάνει λόγο για ένα επικίνδυνο ντιμπέιτ για τον Ντ. Τραμπ σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος θα βρίσκεται σε πολύ βαθιά νερά. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τόσο η εικόνα του Τραμπ όσο και η δημοτικότητά του έχουν πληγεί σοβαρά ένα μήνα πριν τις εκλογές, με τη Χίλαρι Κλίντον την ίδια ώρα να διατηρεί προβάδισμα αρκετών μονάδων έναντι του αντιπάλου της. 

Ένα ακόμα εμπόδιο για τον Ντ. Τραμπ αποτελεί το γεγονός πως οι μισές από τις ερωτήσεις του ντιμπείτ θα υποβληθούν από πολίτες, οι οποίοι επελέγησαν από τον οργανισμό δημοσκοπήσεων Gallup και πρόκειται για αναποφάσιστους ψηφοφόρους.

Από την πλευρά της η Χίλαρι Κλίντον έχει και εκείνη να αντιμετωπίσει αρκετά αγκάθια κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης. Την Παρασκευή ο ιστότοπος Wikileaks έδωσε στη δημοσιότητα μια σειρά από νέα mail, τα οποία αφορούν την εκστρατεία της και ειδικότερα για πληρωμένους λόγους που φέρεται να χρησιμοποίησε κατά την τις εσωτερικές εκλογές του Δημοκρατικού κόμματος. Το επιτελείο της Κλίντον ανησυχεί ιδιαίτερα καθώς φοβούνται πως ο Ντ. Τραμπ θα τα παίξει όλα για όλα και θα προσπαθήσει να αποδομήσει και την αντίπαλό του.         

Η αποψινή τηλεμαχία θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις και θα έχει διάρκεια 90 λεπτών, χωρίς διακοπή για διαφημίσεις.

Αυτή τη φορά συντονιστές θα είναι δύο: ο έμπειρος παρουσιαστής του CNNi Anderson Cooper και η γνωστή δημοσιογράφος του ABC Martha Raddatz, ενώ οι δύο υποψήφιοι θα έχουν από δύο λεπτά ο καθένας για να απαντήσουν στις ερωτήσεις, ενώ θα υπάρχει ένα επιπλέον λεπτό προκειμένου οι συντονιστές να κάνουν συμπληρωματικές ερωτήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως το πρώτο ντιμπέιτ σημείωσε ρεκόρ τηλεθέασης προσελκύοντας 84 εκατομμύρια τηλεθεατές, ενώ μεταδόθηκε σε περισσότερα από 13 κανάλια.