Ο Αμερικανο-βρετανός Όλιβερ Χαρτ και ο Φινλανδός Μπενγκ Χόλμστρεμ βραβεύονται με το Νόμπελ Οικονομίας 2016, για τη συμβολή τους στη θεωρία των συμβάσεων

Όπως αναφέρει η Ακαδημία Νόμπελ τα νέα θεωρητικά εργαλεία που δημιούργησαν ο Χαρτ και ο Χόλμστρεμ είναι χρήσιμα στην κατανόηση των συμβάσεων/ συμβολαίων στην πραγματική ζωή και σε οργανισμούς.

Η Ακαδημία σημειώνει άλλωστε ότι πολλές σχέσεις στην κοινωνία βασίζονται σε συμβόλαια όπως για παράδειγμα μεταξύ ομολογιούχων, μιας ασφαλιστικής εταιρείας και ενός κατόχου αυτοκινήτου ή μεταξύ μιας δημόσιας υπηρεσίας και των προμηθευτών της.

Καθώς τέτοιου τύπου σχέσεις τυπικά εμπεριέχουν και το στοιχείο της σύγκρουσης συμφερόντων, τα συμβόλαια πρέπει να είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο που να διασφαλίζουν ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη λαμβάνουν από κοινού αποφάσεις υπέρ τους.

Οι φετινοί υποψήφιοι, εξηγεί η Ακαδημία έχουν αναπτύξει τη θεωρία συμβάσεων, ένα πλαίσιο κατανόησης για την ανάλυση αρκετών διαφορετικών θεμάτων στον σχεδιασμό συμβολαίων,όπως η αμοιβή διευθυντών με βάση την απόδοσή τους ή τα δίκτυα δικαιόχρησης (franchise), εξήγησε η επιτροπή του Νόμπελ.

«(Το έργο) θέτει τα θεωρητικά θεμέλια για τον σχεδιασμό πολιτικών και θεσμών σε πολλούς τομείς, από την νομοθεσία για τη χρεοκοπία έως το συνταγματικό δίκαιο», ανέφερε ακόμη το Ίδρυμα Νόμπελ, ανακοινώνοντας τους νικητές του βραβείου που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. σουηδικών κορωνών (928.000 δολαρίων).

Ο Όλιβερ Χαρτ γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1948 και αφού σπούδασε Μαθηματικά στο Κέιμπριτζ στράφηκε στα οικονομικά τα οποία και σπούδασε αρχικά στο πανεπιστήμιο του Warwick University, όπου έκανε μεταπτυχιακό και ακολούθως στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον για διδακτορικό.

Στην οικονομική κοινότητα η καινοτόμος έρευνα του Χόλμστρεμ είναι αρκετά γνωστή. Σπούδασε οικονομικά στο Νορθγουέστερν, στο Γέιλ και στο MIT όπου και διδάσκει οικονομικά από το 1994.

Το βραβείο για την Οικονομία είναι το πέμπτο Νόμπελ που ανακοινώνεται φέτος. Έχουν ήδη ανακοινωθεί οι νικητές των Νόμπελ Ιατρικής, Φυσικής, Χημείας και Ειρήνης ενώ την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθεί το Νόμπελ Λογοτεχνίας.