Έχασε τη ζωή ένας πρόσφυγας από την Ερυθραία στο Καλαί της βόρειας Γαλλίας. Υπέκυψε στα τραύματα του, χθες το βράδυ, αφού ένας Βρετανός οδηγός παρέσυρε με το όχημά του εκείνον και τη σύντροφό του, σε έναν αυτοκινητόδρομο στην ευρύτερη περιοχή του Καλαί, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι πολλές χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Η σύντροφος του πρόσφυγα δεν βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, αλλά εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Το δυστύχημα σημειώθηκε περίπου στις 8.30 το βράδυ (9.30 ώρα Ελλάδας)  στον αυτοκινητόδρομο A16 που συνδέει το Βέλγιο με το Καλαί. Εκεί οι  πρόσφυγες στήνουν οδοφράγματα για να καθυστερήσουν τη ροή της κίνησης των αυτοκινήτων και να προσπαθήσουν να κρυφτούν σε φορτηγά που κατευθύνονται προς τη Βρετανία.

«Ο οδηγός του αυτοκινήτου, στο οποίο επιτέθηκαν πρόσφυγες στο σημείο του δυστυχήματος, συνέχισε τον δρόμο του και παρουσιάστηκε οικειοθελώς στην αστυνομία», αναφέρε η νομαρχία της περιοχής.Έχει ξεκινήσει έρευνα για το συμβάν. 

Πρόκειται για τον 14ο θάνατο πρόσφυγα στο Καλαί και τα περίχωρά του από τις αρχές του έτους.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα κλείσει δεσμευθεί ότι θα κλείσει τη μεγαλύτερη παραγκούπολη στη Γαλλία, όπου ζουν 7.000 με 10.000 πρόσφυγες, Σχεδιάζονται κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα. Παράλληλα οι αρχές ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο την κατασκευή ενός τείχους προκειμένου να μην επιτρέπεται στους πρόσφυγες που επιθυμούν να περάσουν στη Βρετανία να φτάσουν στο λιμάνι του Καλαί.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, που αναμένεται να μεταβεί σήμερα στο Λονδίνο, ζήτησε «από τη Βρετανία να αναλάβει «το ηθικό της καθήκον» δεχόμενη πολλές εκατοντάδες ανήλικους πρόσφυγες που βρίσκονται απομονωμένοι στο Καλαί και έχουν οικογένεια στη χώρα. Οι δηλώσεις του Καζνέβ έγιναν στο  ραδιοφωνικό σταθμό RTL, όπου μίλησε για την συνάντηση που θα έχει στο Λονδίνο, όπως αναμένεται, με τη Βρετανίδα ομόλογό του Άμπερ Ραντ.

«Υπάρχουν πολλές εκατοντάδες ανήλικοι απομονωμένοι στο Καλαί, οι οποίοι έχουν οικογένεια στη Βρετανία και αυτή τη στιγμή καταρτίζουμε έναν συγκεκριμένο κατάλογο και οι Βρετανοί πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Έχουμε αναλάβει τις δικές μας»,είπε ο Γάλλος υπουργός. «Όταν όλα τα φώτα της δημοσιότητας στραφούν σε αυτούς τους απομονωμένους ανήλικους τους οποίους οι Βρετανοί δεν δέχονται, θα έρθει στο προσκήνιο, οπότε έχουν συμφέρον να τους πάρουν», συμπλήρωσε.

Το Λονδίνο έχει ήδη επιτρέψει σε 70 ανήλικους να ενωθούν με την οικογένειά τους στη Βρετανία. Σύμφανα, όμως,με τις οργανώσεις, περίπου 900 νέοι, κυρίως από το Σουδάν, το Αφγανιστάν, την Αιθιοπία και την Ερυθραία, εξακολουθούν να ζουν στην παραγκούπολη του Καλαί.

Αναφορικά με την εκκένωση του Καλαί υποστήριξε ότι έχουν βρεθεί «σχεδόν 7.000» θέσεις σε κέντρα υποδοχής προσφύγων σε όλη τη Γαλλία. «Μένει να βρεθούν και άλλες προκειμένου να προχωρήσουμε στην εκκένωση, πριν από το τέλος του χρόνου, όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση», σημείωσε.