Συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη θα έχουν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν η οποία αναμένεται να σηματοδοτήσει και την αναθέρμανση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

Ο Πούτιν έφτασε στην Κωνσταντινούπολη και θα μιλήσει στην 23η Σύνοδο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενέργειας (WEC). Η συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου, γίνεται με δεδομένα τα βήματα που έκαναν οι δύο πλευρές για την εξομάλυνση των σχέσεων μετά την περίοδο έντασης και ψυχρότητας που μεσολάβησε λόγω της κατάρριψης του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από τουρκικό πάνω από τα τουρκοσυριακά σύνορα στις 24 Νοεμβρίου 2015.

Το πρόβλημα που είχε ανακύψει λόγω της κατάρριψης φαίνεται ότι ξεπερνιέται, αλλά η κατάσταση, κατά κύριο λόγο στη Συρία και δευτερευόντως στο Ιράκ, χαράσσει ένα πλαίσιο αρνητικό για τις ρωσοτουρκικές σχέσεις. Το κατά πόσο το αρνητικό αυτό πλαίσιο θα επηρεάσει τις προσδοκίες για εξομάλυνση των οικονομικών σχέσεων, θα φανεί αμέσως μετά τη συνάντηση.

Πρόκειται για την τρίτη μέσα σε δύο μήνες συνάντηση των δύο ηγετών, ενώ στο ίδιο διάστημα Ερντογάν και Πούτιν είχαν τέσσερις τηλεφωνικές συνομιλίες. Η τελευταία επίσκεψη του Πούτιν στην Τουρκία ήταν αυτή στην Αττάλεια στις 15 Νοεμβρίου 2015 για τη σύνοδο των χωρών G20.

Σημειώνεται ότι στις 2 Σεπτεμβρίου ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ είχε ανακοινώσει ότι στο περιθώριο της Συνόδου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας (WEC.) στην Κωνσταντινούπολη, θα πραγματοποιηθεί και η συνεδρίαση της Μεικτής Διακυβερνητικής Ρωστοτουρικής Οικονομικής Επιτροπής. Η συνεδρίαση αυτή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου.

Σε δήλωση που έκανε στην Κωνσταντινούπολη όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο του WEC, ο Νόβακ αναφέρθηκε στον αγωγό «Turkish Stream» και είπε πως «είμαστε κοντά στο να υπογράψουμε».

Εκτός από το θέμα του αγωγού, η Άγκυρα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις ρωσοτουρκικές συνομιλίες για το έργο κατασκευής πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου της Μερσίνας, στην έκπτωση που ζητά η τουρκική πλευρά από τη ρωσική στην τιμή του φυσικού αερίου, στην κατάργηση των θεωρήσεων τουλάχιστο για τους επιχειρηματίες, στην άρση των περιορισμών που εφαρμόζει η Ρωσία σε τουρκικά αγροτικά προϊόντα μετά την κρίση η οποία ξέσπασε λόγω της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους.

Η προετοιμασία του εδάφους έγινε χτες κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ τουρκικής και ρωσικής αντιπροσωπίας με επικεφαλής τον Τούρκο υπουργό Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί και τον Ρώσο ομόλογό του Αλεξέϊ Ουλγικάεφ.