«Κάθε φορά που χτυπάμε με τη σφύρα, τα πράγματα γίνονται χειρότερα», είπε ο Νόαμ Τσόμσκι, αναφερόμενος στην πολιτική των ΗΠΑ, κατά διάρκεια της συνέντευξης του στο  Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), όπου έκανε κι έναν απολογισμό για την πορεία του Μπάρα Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ο 87χρονος, πρώην καθηγητής στο Τμήμα Γλωσσολογίας και Φιλοσοφίας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) σημείωσε ότι  το 2001 η ισλαμική τρομοκρατία ήταν περιορισμένη σε μια περιορισμένη περιοχή στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Και πού είναι σήμερα; Διεσπαρμένη σε όλον τον κόσμο. Κάθε φορά που χτυπάμε με τη σφύρα, τα πράγματα γίνονται χειρότερα».

Για την κατάσταση στη Συρία σημείωσε ότι «όλοι γνωρίζουν καλά τι επιθυμούν. Το τέλος της βίας, διαπραγματεύσεις, ειρήνη. Αλλά πώς; Τι μπορούμε να κάνουμε; Είναι τρομερό. Θα έπρεπε ίσως να βομβαρδίσουμε τον Ασαντ;».

Για την πορεία του Ομπάμα στην προεδρία δήλωσε: «Στην κατάταξη όλων των Αμερικανών προέδρων θα είναι από την θετική πλευρά, αλλά ο συνολικός απολογισμός δεν είναι πολύ θετικός». «Δεν περίμενα από αυτόν τίποτα, οπότε δεν μπορώ να έχω απογοητευτεί. Εβλεπα τον Ομπάμα ήδη από το 2008 με κριτικό μάτι», συμπλήρωσε Τσόμσκι.

Σύμφωνα με τον Τσόμσκι ο Ομπάμα ήταν  αποτελεσματικός ρητορικά, «αλλά αν δούμε την πολιτική του, ένα μέρος της είναι πραγματικά φοβερό, αν λάβουμε υπόψη την παγκόσμια στρατηγική θανάτου». Ο Τσόμσκι, με αυτή την αναφορά αναφέρεται και στην πολιτική της χρήσης των τηλεχειριζόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά της τρομοκρατίας, ένα κεντρικό στοιχείο της πολιτικής των ΗΠΑ εναντίον της.