Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Ρωσία πως χρησιμοποιεί χάκερς, για να κάνουν κυβερνο-επιθέσεις, ώστε να επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές. Tην Παρασκευή ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ είπε ότι ανώτατα κλιμάκια της ρωσικής κυβέρνησης βρίσκονταν πίσω από ορισμένες κυβερνοεπιθέσεις.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, επικριτές της Ρωσίας υποστηρίζουν ότι αυτή το είδος παρέμβασης της αυξάνεται, όχι μόνο για να κλέβει πληροφορίες, αλλά και να παρεμβαίνει περισσότερο.  

Το θέμα έχει παρελθόν. Τον Μάϊο, όταν η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών (DNC) είχε εκφράσει την ανησυχία της για ύποπτη δραστηριότητα στα δίκτυα των υπολογιστών της. Κάλεσε, τότε, την εταιρεία ασφαλείας CrowdStrike προκειμένου να εξετάσει εάν όντως ίσχυε τέτοιο θέμα. Η εταιρεία ανακάλυψε πως δύο ομάδες χάκερ είχαν εισέλθει στα συστήματα της DNC. 

«Αυτές οι κλοπές και οι αποκαλύψεις έχουν ως στόχο να επηρεάσουν την εκλογική διαδικασία των ΗΠΑ», είπε ο Τζέιμς Κλάπερ, διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, σε κοινή δήλωση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, Τζο Τζόνσον.

«Αυτή η δραστηριότητα δεν είναι κάτι νέο για τη Μόσχα ,οι Ρώσοι έχουν χρησιμοποιήσει παρόμοιες τακτικές και τεχνικές στην Ευρώπη και την Ευρασία παραδείγματος χάριν, με σκοπό να επηρεάσουν την κοινή γνώμη στις περιοχές αυτές. Πιστεύουμε, βασιζόμενοι στην έκταση και την ευαισθησία αυτών των προσπαθειών, ότι μόνο ανώτεροι αξιωματούχοι της Ρωσίας θα μπορούσαν θα είχαν εγκρίνει αυτές τις δραστηριότητες».

Κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συζήτησης που είχαν την Κυριακή οι δύο υποψήφιοι, Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ, συγκρούστηκαν σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι χάκερς. που συνδέονται με τη Ρωσία, προσπαθούσαν να επηρεάσουν τις εκλογές.

Το Κρεμλίνο απορρίπτει τις κατηγορίες, κάνοντας λόγο για ανοησίες.