Έφεση κατά της απόφασης των γερμανών εισαγγελέων να θέσουν στο αρχείο τη δίωξη σε βάρος του γερμανού κωμικού, που είχε διαβάσει στην τηλεόραση σατιρικό ποίημα για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατέθεσε ο δικηγόρος του τούρκου προέδρου.

Ο γενικός εισαγγελέας στο Κόμπλεντς θα επανεξετάσει τα στοιχεία της υπόθεσης και θα αποφανθεί επί της προσφυγής, ανέφερε το γραφείο του στην δυτική πόλη Μάιντς. 

Την προηγούμενη εβδομάδα οι δικαστικές αρχές της Γερμανίας αποφάνθηκαν ότι, με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, ο κωμικός Γιαν Μπέχμερμαν δεν υπέπεσε σε αδίκημα.

Για τις εισαγγελικές αρχές, «η συσσώρευση εντελώς υπερβολικών χαρακτηρισμών» στο ποίημα καταδεικνύει ότι επρόκειτο για σάτιρα και όχι για «σοβαρή επίθεση» εναντίον του τούρκου προέδρου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν είχε καταθέσει την αγωγή τον Μάρτιο έπειτα από την ανάγνωση, από τον Μπέχμερμαν, στην τηλεόραση σατιρικού ποιήματος, το οποίο μεταξύ άλλων τον χαρακτήριζε παιδεραστή και κτηνοβάτη.

Η Γερμανική Ένωση Δημοσιογράφων (DJV) επέκρινε τη Δευτέρα την απόφαση του Ερντογάν να προσφύγει κατά της πρωτόδικης απόφασης. 

«Ο Τούρκος πρόεδρος δεν είναι μόνο ενεργός εχθρός της ελευθερίας του Τύπου, αλλά επίσης αποδεικνύει ότι δεν ξέρει να χάνει», τόνισε ο επικεφαλής της Ένωσης Φρανκ Ούμπεραλ. 

Η υπόθεση προκάλεσε σοβαρή κρίση στις γερμανοτουρκικές σχέσεις την περασμένη άνοιξη, με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να επιτρέπει στην εισαγγελία, βασιζόμενη σε παμπάλαιο νόμο, να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του Μπέχμερμαν για «προσβολή εκπροσώπου ξένου κράτους».