Ζημιές εκατομμυρίων δολαρίων σε κτίρια της NASA, προκάλεσε ο τυφώνας Μάθιου, τη στιγμή που περνούσε σε απόσταση 32-40 χλμ ανατολικά του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του διαστημικού κέντρου. Οροφές κτιρίων υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Οι καταρρακτώδεις βροχές που ακολούθησαν είχαν ως αποτέλεσμα να  πλημμυρίσουν χώροι με εξοπλισμούς και έπιπλα, σύμφωνα με τον διευθυντή της NASA Ρόμπερτ Καμπάνα, ο οποίος υπολόγισε τις ζημιές σε εκατομμύρια. «Θα μπορούσε να είναι και χειρότερα όμως» είπε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης. Πρόσθεσε ότι δεν προκάλεσε ζημιές στις πλατφόρμες και το υλικό εκτόξευσης στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα.

Οι άνεμοι έφτασαν ταχύτητες 217χλμ την ώρα στην πλατφόρμα εκτόξευσης 39Α, την οποία η NASA νοικιάζει στην εταιρεία SpaceX του δισεκατομμυριούχου Ήλον Μάσκ, και σε απόσταση 30 μέτρων από το έδαφος, και μέχρι 138 χλμ την ώρα στο έδαφος. Η πλατφόρμα 39Α και η παραπλήσια 39Β δεν έπαθαν ζημιές, ενώ το κέντρο επαναλειτούργησε ξανά την Τρίτη.

Κάτω από τα λασπόνερα η Βόρεια Καρολίνα

Οι πλημμύρες που προκάλεσε ο κυκλώνας Μάθιου είχαν ως αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη Βόρεια Καρολίνα και οι αρχές συνεχίζουν με πυρετώδεις ρυθμούς τις επιχειρήσεις διάσωσης σήμερα καθώς οι ποταμοί που υπερχείλισαν εξακολουθούν να απειλούν ένα μεγάλο τμήμα της πολιτείας.

Ο κυβερνήτης Πατ Μακρόρι προειδοποίησε για «εξαιρετικά επικίνδυνες» συνθήκες τις επόμενες ημέρες στην κεντρική και ανατολική Βόρεια Καρολίνα, όπου η στάθμη πολλών ποταμών έχει ήδη ξεπεράσει ή κοντεύει να υπερβεί κάθε ιστορικό ρεκόρ, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα στοίχισαν την ζωή σε 14 ανθρώπους μονάχα σε αυτήν την πολιτεία.

(εικόνες καταστροφής στη Βόρεια Καρολίνα από το NBC)

Επιπλέον χθες το βράδυ στο Λάμπερτον, αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε έναν άνδρα ο οποίος είχε εχθρική συμπεριφορά και κράδαινε ένα περίστροφο κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης από τις πλημμύρες.

Σχεδόν 4.000 άνθρωποι έχουν μεταβεί σε καταφύγια, μεταξύ τους περίπου 1200 στην περιοχή Λάμπερτον που έχει πληγεί σφόδρα, καθώς ο ποταμός Λάμπερ υπερχείλισε με τη στάθμη του να ξεπερνά κατά 1,2 μέτρα το προηγούμενο ρεκόρ του 2004 μετά τον τυφώνα Φράνσις.

Χείμαρροι κατέκλυσαν την πόλη των 21.000 κατοίκων με αποτέλεσμα επιχειρήσεις να πλημμυρίσουν, τα λασπόνερα να φθάσουν έως τις στέγες των σπιτιών και οδηγοί να εγκλωβιστούν στα οχήματά τους καθώς ένα τμήμα του διαπολιτειακού αυτοκινητοδρόμου 95 ήταν απροσπέλαστο εξαιτίας των πλημμυρών.

«Χάσαμε τα πάντα» δήλωσε η Σάρα Μακάλουμ, 62 ετών, που μένει πλέον σε ένα καταφύγιο αφού οι πλημμύρες είχαν ως αποτέλεσμα να εγκαταλείψει το σπίτι που ζούσε τα τελευταία 20 χρόνια.