Σχεδόν ένας χρόνος έχει περάσει από το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα του Παρισιού και οι δικηγόροι του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, μοναδικού επιζώντα τρομοκράτη, από την ομάδα των φανατικών τζιχαντιστών που έκανε τις επιθέσεις στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο, δήλωσαν σήμερα ότι παραιτούνται από την υπόθεση, καθώς ο ίδιος έχει αποφασίσει να μην μιλήσει καθόλου για την υπόθεση.

Ο τρομοκράτης, που κρατείται σε συνθήκες απομόνωσης κοντά στο Παρίσι, από τη σύλληψη του στις αρχές του χρόνου, δεν επιθυμεί να μιλήσει σε κανέναν, ενώ δε θέλει νομική εκπροσώπηση δήλωσαν οι δικηγόροι του, Φρανκ Μπερτόν και Σβεν Μέρι στην τηλεόραση BFM.

“Έχουμε πειστεί και μας έχει πει ότι δε θα μιλήσει και θα κάνει χρήση του δικαιώματος να παραμείνει σιωπηλός. Τι μπορούμε να κάνουμε; Έχω δηλώσει από την αρχή ότι αν ο πελάτης μου παραμείνει σιωπηλός, θα παραιτηθώ από την υπόθεση,” δήλωσε ο Μπερτόν.

"Οταν κανείς έχει την αίσθηση ότι βρίσκεται εδώ για να κάνει κοινωνικές επισκέψεις στη φυλακή, εκείνη τη στιγμή πρέπει να ληφθεί μια απόφαση", πρόσθεσε ο Μαρί.

Σύμφωνα με τον Μπερτόν, ο Αμπντεσλάμ "έγραψε στον ανακριτή για να τον ενημερώσει ότι δεν θέλει πλέον να εκπροσωπείται". "Κατά την πρώτη ακροαματική διαδικασία του στη Γαλλία, είχε μάλιστα πει στον δικαστή: θα μιλούσε στο τέλος. Τον είδα περίπου δέκα φορές, μιλούσαμε τακτικά στο τηλέφωνο. Σήμερα, αρνείται να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση του αντιτρομοκρατικού δικαστή. Πιστεύω πως δεν θα έχει άλλον δικηγόρο. Δεν το επιθυμεί πλέον. Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ εγκαταλείπει. Είναι σαν αυτοκτονία, φοβάμαι", δήλωσε ο Μπερτόν σε συνέντευξή του στον Nouvel Observateur.

Κατηγορούμενος για τρομοκρατικές δολοφονίες και κύριος ύποπτος για τις επιθέσεις στο Παρίσι που προκάλεσαν 130 θανάτους, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ κρατείται σε συνθήκες απομόνωσης από τις 27 Απριλίου σε μια φυλακή νότια του Παρισιού και παρακολουθείται μέσω βίντεο 24 ώρες το 24ωρο.

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ είχε προσπαθήσει, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, να αναστείλει αυτό τον πρωτόγνωρο για τη Γαλλία μηχανισμό, όμως το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημά του στα τέλη Ιουλίου, εκτιμώντας πως ο "ασυνήθιστος χαρακτήρας των τρομοκρατικών πράξεων" για τις οποίες διώκεται "απαιτεί να ληφθούν όλες οι προφυλάξεις".