Από αύριο αρχίζουν να εξετάζονται - από ανώτατους δικαστές της Αγγλίας - οι προσφυγές πολιτών κατά της απόφασης της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, να ξεκινήσει τη διαδικασία του Brexit χωρίς να συμβουλευτεί το Κοινοβούλιο.

Η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Ανώτερου Δικαστηρίου του Λονδίνου θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Η απόφαση των δικαστών δεν αναμένεται πριν από αρκετές εβδομάδες. Οι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι το θέμα θα φθάσει μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο.

Οι προσφυγές αυτές έχουν κατατεθεί από πολίτες της Βρετανίας, με διαφορετικά επαγγέλματα, από απλούς πολίτες μέχρι και  τη διαχειρίστρια συνταξιοδοτικού ταμείου. Η Τερέζα Μέι τους κατηγορεί ότι θέλουν να παρακάμψουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος κι έδωσε στο Brexit το 52% των ψήφων. Οι ίδιοι θεωρούν ότι η ψηφοφορία είχε συμβουλευτικό χαρακτήρα και ότι πρέπει να επικυρωθεί από τα μέλη του Κοινοβουλίου ή ακόμη και ότι μόνο το Κοινοβούλιο νομιμοποιείται να καταλύσει τα δικαιώματα που απολαμβάνουν οι Βρετανοί ως ευρωπαίοι πολίτες.

«Το Κοινοβούλιο μας έβαλε την Ευρωπαϊκή Ενωση και μόνο αυτό μπορεί να μας βγάλει», εξηγεί ένας από τους συνηγόρους των πολιτών που έχουν καταθέσει προσφυγές. 

Η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι προτίθεται να επικαλεσθεί πριν από το τέλος του Μαρτίου 2017 το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας, απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το διαζύγιο, οι οποίες θα πρέπει να διαρκέσουν το πολύ δύο χρόνια. Θεωρεί ότι η υλοποίηση του Brexit αποτελεί αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας, η οποία δεν απαιτεί την έγκριση του Κοινοβουλίου.