Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ έκανε λόγο χθες Κυριακή για τη διεξαγωγή τον Ιούλιο στην Ουάσινγκτον μιας συνόδου του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή δηλώνοντας ότι η γαλλική πρόταση για μια ειρηνευτική διάσκεψη δεν έχει μείνει νεκρό γράμμα. «Στις 11 Ιουλίου, πιστεύω ότι είναι η 11η Ιουλίου υπό επιφύλαξη προς επαλήθευση, η ημερομηνία που θα διεξαχθεί μια σύνοδος στην Ουάσινγκτον του Κουαρτέτου (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, ΟΗΕ) για να κληθούν οι πλευρές να συνεδριάσουν, μετά και την ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα και τη γαλλική πρόταση», τόνισε στην εκπομπή Grand Jury/RTL/Le Monde. Ο Ζιπέ δεν διευκρίνισε σε ποιό επίπεδο θα διεξαχθεί η σύνοδος αυτή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στις 19 Μαΐου τάχθηκε για πρώτη φορά υπέρ των διαπραγματεύσεων για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στη βάση των γραμμών του 1967, που περιλαμβάνουν τη Δυτική 'Οχθη, την ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας με ανταλλαγές εδαφών με το Ισραήλ ύστερα από διαπραγμάτευση. Την πρόταση απέρριψε το Ισραήλ.

Επικαλούμενος την πρόσφατη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή για να παρουσιάσει την πρόταση του Παρισιού για τη διάσκεψη, ο Ζιπέ δήλωσε: "Οι Παλαιστίνιοι μας είπαν Ο.Κ. Ο (ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν) Νετανιάχου μού είπε στην Ιερουσαλήμ "θα δούμε". Εγώ περίμενα ένα άμεσο και οριστικό όχι. Δεν ήταν όχι".

Τέλος ο Ζιπέ υπενθύμισε ότι στα συμπεράσματα το Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Παρασκευή στις Βρυξέλλες "τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ επιθυμούν μια διάσκεψη που θα μπορούσε να διεξαχθεί στο Παρίσι για την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών".

Αναφερόμενος στη συνάντηση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το Σεπτέμβριο για την ψήφιση μιας απόφασης υπέρ της αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους ο Ζιπέ διευκρίνισε: "πιστεύω ότι αν τα πράγματα γίνουν έτσι, απότομα, κανείς δεν θα ωφεληθεί από αυτό".